Изчисляване на горчивина- IBU

Модератор: Martin

Re: Изчисляване на горчивина- IBU

Мнениеот victoryvt » 17 Фев 2015, 11:24

Няма смисъл - има вече доста IBU калкулатори онлайн :

http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2078
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Изчисляване на горчивина- IBU

Мнениеот Yaskata » 25 Юни 2015, 18:10

Да подхвана старата тема на нов глас :)
Пробвам го този калкулатор, но веднага ми изникват няколко въпроса:
- как и кога да определя: Original Gravity (и какво всъщност е то)
- а Final Gravity (FG)?
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 305
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Изчисляване на горчивина- IBU

Мнениеот Dr1nata » 25 Юни 2015, 20:21

OG (Original Gravity) е началният екстракт преди посяване на дрождите
а FG (Final Gravity) е крайният екстракт след ферментацията.
Ако мериш в Plato с тази таблица можеш да си конвертираш стойностите в SG (Specific Gravity)
Варки: 38
Малц: 155.75 кг.
Пиво: 710.5 л.
Аватар
Dr1nata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 87
Регистриран на: 18 Авг 2014, 23:11
Местоположение: Русе

Re: Изчисляване на горчивина- IBU

Мнениеот Dejmos » 13 Ное 2015, 12:25

Някъде във форума четох, че колеги използват хмела, останал след сухо охмеляване в следваща варка за горчива доза.

Как се изчислява IBU в този случай? Предполагам, че е необходима някаква корекция, все пак част от алфа киселините би трябвало да са извлечени?

И, как се съхранява такъв хмел до следващата варка (аз го замразих)?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 717
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Изчисляване на горчивина- IBU

Мнениеот victoryvt » 13 Ное 2015, 13:05

Изчислява се на база теглото на хмела преди да бъде накиснат за сухо (записваш си в дневника или в главата :) )
След провеждане на сухото охмеляване - хмелът е мокър, набъбнат и неговото тегло не е критерий.
Освен това имайте пред вид, че алфа киселини почти не се извличат, тъй като този хмел не ври !
Той стои накиснат и отдава само аромати и вкусове, но не влияе на горчивината на бирата, тъй като въпросните алфа горчиви киселини не са разтворими при ниска температура.
Е, разбира се - винаги може да се позавиши дозата за следващата варка с малко сух хмел от същия или не вид.
Горчивата порция хмел почти няма значение от какъв сорт е.

Аз практикувам напоследък една друга тактика и засега има променлив успех (защото тествам с различни и не винаги подходящи за сухо хмелове) :
1. Ден преди варката или в ранния етап, когато още чакам да се сгрее водата за озахаряването правя следното - с бързовар завирам 3-4 литра вода (за 100л. варка става дума - за малките си го преизчислете) и потапям с нея торбата за прецеждане от магазина, да се стерилизира и намокри - хващам я с щипки по края на кофата и сипвам в нея хмела за вгорчаване на предстоящата варка.
2. Покривам с чист найлон и си започвам озахаряването, прецеждането и т.н.
3. Като дойде време за внасяне на горчивата порция хмел - прецеждам с торбата хмела и течното го затварям в една или две големи бутилки, а хмела както е мокър заминава в казана за вгорчаване.
4. Така съм извлякъл някаква част от аромата на хмела, като съответно не съм му употребил голяма част от горчивините, тъй като той влиза в досег със вода с темп. около 85-90 градуса, което не е достатъчно да изомеризира алфа киселините.
5. Има два варианта за употреба на полученото хмелно чайче - да го влея в казана в самия край на варката (като така засилвам ароматната порция без да добавям още хмел) или да го влея в бирата след главната ферментация, за да служи като сухо охмеляване без да ме бави и да рискувам зарази.

Можете да му викате на това - "метод на Върбанов за икономисване на хмел".
:D
С Нортърн Брюъра стана чудна хибридна бира. Ейл с лагерни наклонности, ферментиран с дрожди за каск и ботъл (бъчвова и бутилкова газировка) като основни. Но бирата си остана леко мътна заради чайчето след ферментацията, но с много забележим аромат.
Сега имам нова варка по този метод с лагерни материали - пилс, бохемски пилс и т.н. и хмел само Сладек, но чайчето влезе при охлаждането на варката, а не след ферментацията и сега бирата е бистра като лагер, а е пак със същите дрожди - Маури Брю Драут.
Ще й викам "псевдо-лагер".

(да, замразява се, или поне на най-студения рафт на хладилника при следваща варка до седмица -две)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2078
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Изчисляване на горчивина- IBU

Мнениеот Dejmos » 13 Ное 2015, 15:40

Благодаря.
Точно информацията, която ми трябваше.
Ползвам го като горчив, с теглото преди влагане във ферментора (записано е естествено).
Замразил съм го заедно с чорапа, в който кисна. Учуди ме, че не само беше останал в чорапа, но и че си стоеше гранулиран, само бяха понаедрели.

Съхранение до 2 седмици в хладилника, или замразен?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 717
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Изчисляване на горчивина- IBU

Мнениеот victoryvt » 13 Ное 2015, 15:59

Е аз го замразявам , предполагам че няма да стане нищо и само в хладилника да е.
Дори и да започне да мухлясва - ти като го топнеш във врялата мъст и убиваш гъбите, но ако е много - ще влоши вкуса.
По-добре го замрази.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2078
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Изчисляване на горчивина- IBU

Мнениеот Dejmos » 16 Ное 2015, 15:16

Извинявай, не зададох ясно въпроса.

Тези две седмици за съхранение в хладилника ли се отнасят, или за замразен във фризера хмел? И, ако е за хладилника, колко ще изтрае във фризера?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 717
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Изчисляване на горчивина- IBU

Мнениеот victoryvt » 16 Ное 2015, 16:00

Във фризера може и години, ама кой ще го чака толкова ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2078
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Изчисляване на горчивина- IBU

Мнениеот Текс » 16 Окт 2016, 09:35

Този калкулатор е много удобен и лесен за използване, но да попитам нещо и аз за него:

http://www.brewersfriend.com/ibu-calculator/

По-горе в темата се разисква, че има разлика дали хмелът е на пелети, или на шишарки. Калкулаторът, предполагам, е за пелети?

Boil size е обемът на мъстта преди, или след варене? Ами Batch size?
Текс
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 04 Сеп 2016, 11:23
Местоположение: Перник

ПредишнаСледваща

Назад към Варене на бирената мъст с хмел

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта