Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Модератор: Martin

Re: Добавяне на вода по време на варене на мъстта.

Мнениеот peshcobg » 10 Юни 2017, 18:49

[Една година по-късно]

Здравейте,

Аз също се боря с този проблем - варенето е много силно и извира много вода и се получава много висока захарност на пивната мъст. Варките ми до сега са с 3 кг малц (18 л след прецеждане), на газов котлон Колос (на най-слаб огън, който мога да постигна).

Реших да опитам с доливане на вряла вода с цел постигане на определена захарност след варене. Има и удобен калкулатор за тази цел - https://www.brewersfriend.com/dilution- ... alculator/. На практика изчислявам колко литра трябва да е бирената мъст след варене (на базата на начално количество, начална захарност, целена захарност) и чрез доливане се стремя да я постигна. Ако мога да предвидя колко ще изври би било добре да долея водата още в началото.

Поздрави!
Пешо
peshcobg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 23
Регистриран на: 28 Дек 2016, 00:48

Предишна

Назад към Варене на бирената мъст с хмел

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron