Промиване

Дискусия относно методи и приспособления за по-добро и по-бързо прецеждане и промиване на малцовите трици.

Модератор: Martin

Re: Промиване

Мнениеот Martin » 24 Фев 2016, 12:04

При висока температура и/или пе-ха се извличат и кофти танини от шлюпките на малца. За това оптималното е 78-80 градуса и 5,5-6,0 Ph. Целта на тази температура е, захарта да е максимално течна, за да може да се промие добре. Ако имаш добра ефективност въпреки всичко, не мисля че ти е проблем ниската температура.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Промиване

Мнениеот Dejmos » 24 Апр 2016, 20:02

Днес открих, че по-малки дупки на лаутерн-туна не означава по-добро промиване. Означава по-лесно запушване. Два часа цедих 20 литра. Е, излезе много бистро, но ми се увидя чакането...
Два дни дупках дъното на една 20 литрова кофа с нагорещена 1,4мм тел, увита около човката на поялник. Слекото разширяване при разтапянето около отвора, пак нямат 2мм.
1500-1600 дупки и сега трябва да ги повторя с дрелката :(
С какъв диаметър да ги дупча?

И още един въпрос?
Допустимо ли е принудително изцеждане на мокрите малцови трици? Примерно с пресоване и/или центрофугиране. Тествах малка част от малца с една центрофуга за изцеждане на салата. Не знам виждали ли сте такава. Пластмасова купа с решетъчна част, която се върти на ръка с дръжка. Сложих две шепи малц в тензух и ги развъртях. Изкарах ги почти сухи, а отделената мъст премина успешно йодната проба. Лошото е, че е много мътна.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Промиване

Мнениеот victoryvt » 25 Апр 2016, 08:45

И по-големите дупки не го подобряват :)
Все още ми е наличен първия лаутертюн дето го дупчих с 6мм и през дупките преминават цели зърна понякога. И пак не прецежда по-бързо.
Оригиналните лаутертюни са с прорези, а не с дупки - 1.5см дължина и под мм. цепнатина като се редуват масиви в едната посока и после в другата. И въпреки това - има бъркалки малко над прецеждащия слой.
Вчера пробвах мокро смилане на малца - в резултат : прецеждане и промиване по ноти при запазена висока екстрактивност.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Промиване

Мнениеот Dejmos » 25 Апр 2016, 11:03

Чел съм за предимствата на мокрото смилане, но на този етап нямам такава възможност, купувам го смлян. Голяма инвестиция е мелачката.

А за центробежното изцеждане какво ти е мнението?

И още нещо се чудя. Ако малцът бъде смлян практически на брашно, какво ще стане? Знам какво се препоръчва и как се прави, само разсъждавам. Ако е смлян на фино брашно, няма да има какво да се цеди - всичкото нишесте ще има пълен контакт с водата и ще се е превърнало в захари. Или не? След като не се прави така.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Промиване

Мнениеот Dave Lombardo » 25 Апр 2016, 11:53

Martin написа:Направи хладилната чанта като моят бидон - МЛТ (маш-лутер тюн). Пробий дупка, сложи канелка отвън а отвътре мека връзка с премахнат маркуч. След приключване на озахаряването аз просто пускам отдолу да тече. Супер лесно става.

Изображение
Изображение
Изображение


А как правиш подгряването в пластмасовия бидон и вдигането на температурите или озахаряваш еднотемпературно?
И ако може още един въпрос - откъде мога да се сдобия с едно такова иглу? Имам обикновена хладилна чанта, но това ми се вижда доста по-практично :)
Последна промяна Dave Lombardo на 25 Апр 2016, 20:37, променена общо 1 път
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Промиване

Мнениеот Dejmos » 25 Апр 2016, 19:10

Опитах това с меката връзка. Метър и половина, най-дългата, която намерих. Запуши се. Може би причината е, че точно тогава експериментирах с помпа, да рециркулира мъстта и да не бъркам. За 10-ина минути така сби малца към меката връзка, че после трудно го разбърках.

Озахарявам в хладилна чанта. Подгрявам с бързовар до 74-76*С преди смесването, след смесване в съотношение 2,5:1 пада до около 68*, доливам с вряща вода 0,5:1 за достигане на втора пауза, още едно доливане на вряла вода в съотношение 1:1 до 78* и машаут.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Промиване

Мнениеот Martin » 26 Апр 2016, 09:15

Никога не съм имал проблем с прецеждането. Даже съм правил 70% пшеничен малц със 30% пейл, и пак течеше като от чешмата. Сигурен ли си че си го направил както трябва това с меката връзка?

А за озахаряването правя или еднотемпературно на 65-67 градуса или декокция.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Промиване

Мнениеот Dejmos » 26 Апр 2016, 13:46

Не знам как щеше да се справи с гравитационно или сифонно източване, но с циркулационната помпа при дебит 3-4 л/мин сби малца страшно бързо. За броени минути помпата остана на сухо, нямаше какво да засмуче.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Промиване

Мнениеот Martin » 26 Апр 2016, 14:12

Какво е количеството малц и вода което озахаряваш? Какъв е съда? Защото при този дебит, просто местиш водата прекалено бързо над малца и няма време да слезе надолу. Нещо не ми се връзва тука, и аз като отворя канелката до край върви към 3-4л в минута и никога не се е сбивало.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Промиване

Мнениеот Dejmos » 26 Апр 2016, 20:48

В опита с помпата, стандартно - 5 кг малц и 15 л вода.
И не местех водата над малца, а през него. Помпата засмукваше през оплетката на дъното и изливаше на повърхността. И за нклк минути, макс 10, спираше да преминава. Ама за тия 10 мин превърта три пъти целия обем на водата. И като добавим утаяването.... Следващ опит ще бъде засмукване от повърхността и вливане под решетъчното дъно, да не позволява утаяване. И байпас на помпата, да намаля дебита.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

ПредишнаСледваща

Назад към Прецеждане и промиване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron