Страница 1 от 6

Промиване

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2014, 16:49
от brokenerror
Кажете най-ефективния начин за промиване на озахарения малц..

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2014, 18:10
от cervesa
Бих отговорил така:С вода!Топла!До 78/80*С!
Кажи какъв е проблема?При варене в торба са едни проблемите,с фалшиво дъно други,с нарязана тръба, трети,с оплетка от мека връзка ,четвърти....

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2014, 18:44
от brokenerror
Проблема ми е, че вече съм направил 7-8 варки и всеки път началния ми екстракт е малко над 10, а озахарявеното си го правя както трябва, явно проблема ми е при промиването, защото чета тук във форума .. хора тук достигат екстракти от порядака н а 12-13 и т.н. Промиването го правя в лаутертюн но явно не ми се получава много добре. Температурата на водата я държа около 78 градуса, както и на малца... Дали изсипвам водата прекалено на бързо ....?

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2014, 19:38
от almus
Опитай пропорцията 1.5кг малц 3л вода при сегашния начин на озахаряване.Не знаем как ти е смлян малца също така.Иначе аз промивам като изсипвам порции озахарена мъст в празен съд и доливам загрятата вода в останалата каша.После прецеждам зърното с гевгир, марля и готово.Моя начин противоречи на класическия , но винаги получавам добра бира.

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2014, 21:39
от brokenerror
Не че и аз не получавам хубава бира, но има още какво да се желае. Малца ми е нито много, ситен нито много едър..

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2014, 22:31
от SDS
Aз ползвaм прaвилото 1/3 зa озaхaрявaне 1/4 зa промивaне.
Също не се получaвaше, но смених електронния термометър със стъклен потояем и гледaм водaтa зa промивaне дa не пaдa под 73-74'С повече е около 78'С поддържaм темп. с бързовaр зaсегa. Стaрaя се дa не рaзмътвaм мaйшa и водaтa дa си кaпе леко кaто не остaвa нa сухо.
Стaрия термометър явно ме лъжеше зaщото сегa получaвaм по добър екстрaкт.

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2014, 23:25
от cervesa
Колега,brokeneror,както виждаш при споделен проблем ,много хора са готови да споделят опит и съвети :D
Според мен ,провери си съотношението малц/вода (това се нарича "хидромодул") ,при началото на майшването(озахаряването)
Спазвай правилото:при тъмно пиво 1;2,5(3),при светло пиво 1:3(4).При първия случай първия екстракт трябва да е около 20*Плато,при втория около16*Плато.
Промиването става винаги с температура на водата 75/80*С,за да се разтворят захарите,но да не се пресечат белтъците.
Промиваш,докато ,при контрол с рефрактометъра,течащата мъст достигне 3-5 *Плато.
Успех и наздраве!

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2014, 07:40
от brokenerror
Пропорцията ми е на 1 килограм малц 3 литра вода за озахаряваме и 4 за промиване..

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2014, 10:11
от vsd
brokenerror написа:Температурата на водата я държа около 78 градуса, както и на малца...

Нали нямаш предвид че майшуваш при 78 градуса? Само водата за промиване ти е толкова, нали? Майшуването при каква температура го правиш?

Re: Промиване

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2014, 16:28
от brokenerror
Загрявам майша до 78 градуса като в същото време и водата за промиване я правя на 78 градуса и промивам..