Промиване

Дискусия относно методи и приспособления за по-добро и по-бързо прецеждане и промиване на малцовите трици.

Модератор: Martin

Re: Промиване

Мнениеот Martin » 22 Май 2018, 16:02

Промиването не трябва да е бързо поради факта, че течността може да си направи "рекички" през малца и да минава само от там, а другите части да останат непромити. За това и ниската екстрактивност ако промиваш бързо. Оптималната скорост трябва просто да я налучкаш сам. Аз просто разбърквам от време на време за да не се получават тези улеи.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1027
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Промиване

Мнениеот petiomalchev » 23 Май 2018, 09:28

Аз си изработих метод на промиване според моето оборудване.
Точа направо от тенджерата за озахаряване с филтър тип пачи крак.
DSC_4420.JPG

Част от количеството вода за промиване я завирам. Понеже покачвам температурата на маша с добавяне на вряла вода до 76 градуса, по-голяма температура не позволя обема на тенджерата.
Точа докато се покаже малц на повърхността. Добавям втора порция вода 78 градуса и разбърквам до дъното /развалям филтруващият слой/, после връщам около 3-4 литра в тенджерата за образуване на нов филтруващ слой. С останалото количество вода на 78 градуса повтарям процедурата.
Скоростта на промиване я определям по дебелината на струята, гледам да е около 5-6мм., на маркуча който излиза от филтъра съм сложил кран.
Общо взето дебита на изтичане съм го определил по бистротата на течността.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Предишна

Назад към Прецеждане и промиване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron