No Sparge в хладилна кутия

Дискусия за методи, съдове, проблеми при озахаряването на кашата.

Модератор: Martin

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот alvinator » 11 Сеп 2018, 11:17

ultrashock написа:Все пак използваш два съда значи. Американците са по-мързеливи - в един съд озахаряват и в същия варят след това. Може би си се получило директно в казана за варене, като му се направи необходимата изолация.
Струва ми се, че този метод би бил по-продуктивен ако рециркулираш докато озахаряваш.


Дилемата беще следната:
С торба директно в казана (типичен BIAB) щях да спестя един съд (40 лв. еднократно за хладилна кутия) и преливането (3 мин). Но щях да се занимавам с изолиране, мерене на температури, нагряване, бъркане и прочие - което си е цял час внимаване и наглеждане.
С торбата в хладилна кутия си спестявам цялата дандания с поддържане на температурата, но пък остава необходимостта от казан.
Като прецених + и -, реших да се спра на кутията. Честно казано, писна ми да наглеждам постоянно температурата при озахаряване. Който ползва торба, знае че температурата е различна в различни части на съда - под торбата, в нея, отстрани, в средата и т.н., съответно нагряването и бъркането е досада.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот alvinator » 11 Сеп 2018, 11:21

Yaskata написа:Евала за експериментаторския дух :clap:
Така като те слушам (т.е. чета) сигурно си съкратил времето на до 3 часа, което ми звучи супер!
Като си гледам оборудването, сигурно ще мога да изкарвам по ~20л биричка, вечер след работа, ей така по между другото!
:D


Честно казано, губя 15-ина минути в началото да наглася strike water temp в кутията преди да смеся с малца. Случайно или не, винаги съм 2-3 нагоре или надолу :D
След този момент озахаряването е песен, реално не се намесвам, само 2-3 пъти разбърквам при взимане на йодните проби. Които между другото, изглеждат ок след не повече от 1/2 час, но не бързам да отцеждам. Навярно и това ще се случи скоро :)
После варя 1 час, охлаждам със серпентина 15 мин и, да, екшънът е около 3 часа. Без почистването и миенете :mrgreen:
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот Yaskata » 11 Сеп 2018, 13:29

И пак 2-3гр е доста точно
пробвал ли си този калкулатор?
при моето оборудване, за 6кг малц водата трябва да е с 5гр по-топла, за да закове на желаната тмпература
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот alvinator » 11 Сеп 2018, 13:42

Мисълта ми беше, че имам проблем да наглася температурата на водата в кутията. Топля я в казана, пък преливам, пък то все е +-1.
Веднъж като я имам с изчислената от калкулатора на Brewer'sFriend температура в кутията - всичко останало е песен. Изсипвам малца и я заковавам. Калкулаторите са супер точни, ако имаш точното количество, темп. на водата и на малца.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот Dejmos » 11 Сеп 2018, 13:51

Ако затопляш водата в кутията, ще ти е по-добре. Така загряващ и самата кутия, изолацията й, и после майшът изстива по-бавно.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот ultrashock » 11 Сеп 2018, 14:00

Метода ми се струва интересен, чел съм за него и в други форуми, затова се реших да поръчам една торба (тази), която е подходяща за казана за варене, а ще стане и за хладилната чанта. Имам изолация на казана за варене, сравнително добра, мисля да опитам една варка по този метод, за да видя какво ще се получи. Единствено ме притеснява тежестта на малца в торбата. Ако варя стандартно к-во с около 10кг малц, напоен първоначално ще бъде над 20 кг, а в края след като се отцеди ~20kg, ако приемем че абсорбира 1:1. Не знам колко време ще отнеме, за да се отцеди напълно, т.е. дали ще имам възможност да го държа с ръце или трябва някаква стойка/кука или нещо подобно да се измисли. Май ще е по добре с малка варка, не повече от 20-30 литра.
Какъв калкулатор се ползва за BIAB и как се смята количеството вода, ако се ползва No Sparge метода?
Заиграх се с този калкулатор и ако изпарявам 5 литра на час, варя 1 час, съотношението на абсорбцията е 1:1, с 10 кг малц за 46 литра бира са ми нужни 62 литра вода, но дали това е така нямам представа.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот Yaskata » 11 Сеп 2018, 17:19

Лебетка/макара задължително! ;)
Някой от колегите беше правил нещо подобно, мисля в темата за 100л варка.
Торбата тежи, пари, отцежда се поне 15 мин.
И 10кл да е общо с водата, пак си нагласи нещо да я държи.
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 311
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот G.Andonov » 11 Сеп 2018, 17:44

ultrashock написа:... Единствено ме притеснява тежестта на малца в торбата. Ако варя стандартно к-во с около 10кг малц, напоен ...

Аз варя с 5kg малц и торбата тежи мноооого! Не може да се държи 10-15 мин, за да се изтича. ... А с твоите 10kg малц - съвсем не става!

Аз правя следното:
  • Изваждам торбата от казана и я прехвърлям в една 32L-ова пластмасова кофа, за да се отцежда.
  • И започвам да загрявам казана.
  • Като се изцеди торбата - прехвърлям изцеденото в казана.
Нямам кука или лебедка, но съм измислил супер хитрина - слагам кофата на обикновен здрав дървен стол, завързвам торбата отгоре с 50cm въже и я вдигам на 5cm над дъното на кофата. Въжето го завързвам за облегалката на стола.
Предимството е, че вдигаш торбата само 5-10cm. Цялата конструкция е много стабилна и се оттича на спокойствие. :-) Със сигурност ще върши работа и при 10kg малц.

ultrashock написа:... Какъв калкулатор се ползва за BIAB и как се смята количеството вода, ако се ползва No Sparge метода?
Заиграх се с този калкулатор и ако изпарявам 5 литра на час, варя 1 час, съотношението на абсорбцията е 1:1, с 10 кг малц за 46 литра бира са ми нужни 62 литра вода, но дали това е така нямам представа.

При мен е точно BIAB + No Sparge и сметката е подобна.
Пример с 5kg малц:
    Първоначално слагам 36L вода
    Загуби от абсорбация - 4L
    Загуби от изпаряване - 5L
    Загуби от утайки в казана - 1L
    Във ферментатора отиват = 26L
Последна промяна G.Andonov на 12 Сеп 2018, 10:14, променена общо 1 път
Аватар
G.Andonov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 12 Май 2015, 15:48

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот alvinator » 11 Сеп 2018, 19:08

ultrashock
Точо този калкулатор използвам. Той е за най-оптималния (мързеливия) начин - торба в казан, отцеждаш и вариш. При мен дилемата беше колко голяма хладилна кутия да си купя, защото разполагах със следното инфо - колко бира искам във ферментора (искам 15 литра) и колко максимум мога да варя в казана си (макс 21 литра). На база на тези данни натъкмих всичко останало.
Това според мен е правилния подход - отзад напред. Първо решаваш колко мъст искаш във ферментора. После съобразяваш колко утайка (trub) ще оставиш след варене. После колко ще изпариш. После колко ще е течността преди завиране. И т.н.
Не забравяй да завишиш леко количеството малц, все пак не отмиваш зърното и захар остава. Но имай едно на ум, че разликата далеч не е 20-30%, както можеш да срещнеш тук-там из нета. 10% според мен е Ок.
По подразбиране калкулаторът приема, че зърното абсорбира около 0.4 литра/кг. Предвид, че при мен нещата паснаха идеално след калкулацията - мисля, че мога да се доверя и за това.

За отцеждането: аз съм с 4.4кг малц и не ми тежи да вдигна торбата. Но наистина пари (въпреки че не вдигам до 72 или 78 и вадя на 65 градуса) и като почнеш да я поизстискваш, не е приятно, ако пипаш с ръце.
Правя нещо като описаното от G.Andonov - мятам я в една по-голяма тенджера и чакам да се поизцеди сама.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот ultrashock » 12 Сеп 2018, 08:51

Благодаря за напътствията. Определено ще опитам този метод, торбата вече е поръчана и пътува. Хладилната кутия е 45 литра, но не е подходяща за варене, все пак е пластмаса. Малкия казан е 60 литра, а големия е 100, като и на двата има изолация. Мисля да опитам на първо време с малкия и съответното количество. Иска ми се да ползвам само 1 съд, а не два, иначе си отива към стандартния метод като трудоемкост.
Интересно ми да съпоставя този метод със стандартния, който ползвам вече 2 години.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

ПредишнаСледваща

Назад към Озахаряване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта