No Sparge в хладилна кутия

Дискусия за методи, съдове, проблеми при озахаряването на кашата.

Модератор: Martin

No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот alvinator » 29 Юли 2018, 18:22

И така, мързелът ме доведе до поредната оптимизация, с която открих сезона.

Отдавна си бях наумил да пробвам начин за озахаряване, без да се налага да промивам - т.нар. No Sparge, при това в хладилна кутия, за да си спестя постоянното дебнене на температурата и донагласянето й при загуба на топлина, както и за да не се притеснявам за температура и pH на водата за промиване.
Купих си хладилна кутия 30 литра, както и филтърна торба по мярка за нея.
Основни въпросителни преди започването - 1/ какво ще се случи с pH при съотношение вода:зърно около 5.33? 2/Какво ще е efficiency-то на такъв майш и колко повече зърно ще ми трябва, за да наваксам неотмитите захари от зърното?

Как се случва процеса (2 варки дотук):
Вода: 24 литра.
Малц: 4.5 кг.
Водата в хладилната кутия я нагласявам с такава температура, че при изсипване и разбъркване сместа става 67 градуса, слагам капака и отварям само още 3 пъти в рамките на час, за да взема течност за йодна проба и да разбъркам. Йодната проба и в двата случая изглежда добре още на 40-тата минута.
Температурата се понижи с по-малко от 2 градуса за час и то защото разбърквах продължително, умишлено. Вярвам, че ако не пипам въобще, няма да падне с повече от градус.

Калкулаторът на BrewersFriend твърдеше, че pH би било 5.75 при съотношение вода:зърно 3:1 и съвсем малко повече при 5.33:1 - около 5.8.
С добавяне на 5мл млечна киселина във водата pH беше заковано на 5.3.

След час вдигнах торбата, изцедих я без да се стремя да изстискам и последната капка. Събрах 22 литра с 12 по Брикс, т.е. Brewhouse efficiency = 72%, което ме изненада много приятно.

Какво спечелих от всичко това: по-малко ангажираност по време на озахаряването (не дебна с термометър на котлона, просто смесваш и забравяш), по-бързо отделяне на зърното от течността (реално става за минута, за разлика от преди) и перфектно прецеждане - торбата е много фина и в тенджерата за варене няма никакви едри частици. Същевременно торбата се почиства много лесно.

Дотук е това.
Ако някой се интересува - ще се радвам да споделя повече :)

ps - хладилна кутия и фина торба по поръчка ми струваха 70 лв
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 179
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот G.Andonov » 30 Юли 2018, 12:51

Може ли да споделиш от къде поръча торбата и дали си доволен от нея.
Аз си търся добра и здрава торба за 50L казан ... че в момента съм с една самоделка :-)
G.Andonov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 56
Регистриран на: 12 Май 2015, 15:48

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот Yaskata » 30 Юли 2018, 15:12

А часта с mash out-a на 78гр има ли я?
не си я описъл
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 298
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот alvinator » 30 Юли 2018, 15:26

G.Andonov написа:Може ли да споделиш от къде поръча торбата и дали си доволен от нея.
Аз си търся добра и здрава торба за 50L казан ... че в момента съм с една самоделка :-)


Да, доволен съм много (засега) :)
Търговецът и стоката можеш да видиш в aliexpress тук. Пиши на търговеца и го питай за торба по мярка и цена.
Може би не е лоша идея да поразпиташ и за допълнително подсигуряване/подсилване на торбата, ако мислиш, че ще е тежичка.
Моята издържа без проблем 4.5 кг малц и водата, която е абсорбирал (около 6.5 кг общо). Ти с 50-литров казан ще вдигаш по-тежко :)

Yaskata написа:А часта с mash out-a на 78гр има ли я?
не си я описъл


mash out na 78 не правя - приключвам процеса след успешна йодна проба след час на 65-66 градуса.
Доколкото съм чел, mash out на 78 е нужен, за да:
1/ увеличеиш ефективността чрез отмиване на повече захари при по-висока температура
2/ "прекратиш" работата на ензимите, в противен случай евентуално може температурата да падне и да конвертираш повече ферментируеми захари. Което може би би било проблем, ако си озахарявал на по-висока температура с цел повече тяло и не искаш температурата да падне, докато ензимите все още действат
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 179
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот Yaskata » 05 Сеп 2018, 09:48

Колега, как стана бирата?
Мина известно време, сигурно си пробвал тази технология още няколко пъти. Сподели впечатления :)
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 298
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот alvinator » 10 Сеп 2018, 11:34

Бирата стана като предишните ми, т.е. не намирам никаква разлика във вкус, плътност, пяна и каквото друго се сетиш, на което този метод би се отразил. Нямам никакво намерение да се връщам към предишния вариант - става бързо, лесно, трябват ми по-малко съдове и ефишънсито (как е това на бг - добив ли, продуктивност ли? разбрахте ме, де) е съвсем малко по-ниско. Т.е. на цената не левче си спестявам много занимавка.

Все още не съм пробвал step infusion, но мисля, че с онлайн калкулаторите няма да е никакъв проблем да се долива и достига определена температура. Просто от това, което съм чел, не мисля, че ще спечеля кой знае колко. Половин свят озахарява еднотемпературно в хладилни кутии. Не че не бих се изкефил на 3 съда с помпи и серпентини, и какво ли още не, но за моята кухня това е перфектно :D
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 179
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот ultrashock » 10 Сеп 2018, 14:28

След това в хладилната кутия ли вариш и ако да с какво - бързовари?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 498
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот alvinator » 10 Сеп 2018, 16:32

О, не, тя все пак е пластмасова.
Вдигам торбата с малца, отцеждам го, течността се е събира в хладилната кутия. После я прехвърлям в казана и варя по познатата схема.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 179
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот ultrashock » 11 Сеп 2018, 08:24

Все пак използваш два съда значи. Американците са по-мързеливи - в един съд озахаряват и в същия варят след това. Може би си се получило директно в казана за варене, като му се направи необходимата изолация.
Струва ми се, че този метод би бил по-продуктивен ако рециркулираш докато озахаряваш.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 498
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: No Sparge в хладилна кутия

Мнениеот Yaskata » 11 Сеп 2018, 09:15

Евала за експериментаторския дух :clap:
Така като те слушам (т.е. чета) сигурно си съкратил времето на до 3 часа, което ми звучи супер!
Като си гледам оборудването, сигурно ще мога да изкарвам по ~20л биричка, вечер след работа, ей така по между другото!
:D
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 298
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Следваща

Назад към Озахаряване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта