BIAB

Дискусия за методи, съдове, проблеми при озахаряването на кашата.

Модератор: Martin

Re: BIAB

Мнениеот busy2 » 05 Юни 2015, 11:19

Планирам за утре една проба по BIAB. За целта се снабдих с 50 л. Igloo с канелка, а днес ушивам две торби от тензух по мярка на кутията (защо две не мога да ви кажа, но една ми изглежда малко). В този случай, за прехвърлянето на мъстта в съда за варене, нали не са нужни допълнителни филтри, прорязани тръби и т.н.? Източвам и това е?
busy2
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 07 Май 2015, 12:09
Местоположение: Шумен

Re: BIAB

Мнениеот victoryvt » 05 Юни 2015, 16:52

За прецеждането може да направиш следното - източваш първо сладката пивна мъст, след което опъваш добре краищата на тензуха и ги фиксираш с нещо така както са напънати много (да се повдигне леко торбата с триците) - може с щипки за пране, може с малки дърводелски стяги (китайски 4 бр за 2 лв.) или някак си по твое усмотрение. Започваш да вливаш промивната вода отгоре като гледаш да се разпределя навсякъде. Отдолу точиш промивката и така до края.
Варенето в нещо друго. Може и с бързовар.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: BIAB

Мнениеот dragor » 08 Юни 2015, 09:19

Аз отдавна ползвам този вариант но добавям 20% повече малц.Вместо торба си изработих кош от хромникелова мрежа с отвор 0.6мм.За контрол на температурата ползвам терморегулатор и циркулационна помпа 12в.Сондата измеррва температурата на циркулиращата течност.
Сам си варя с приятели си пия.
Последна промяна dragor на 08 Юни 2015, 13:54, променена общо 2 пъти
dragor
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 2
Регистриран на: 03 Мар 2013, 09:28

Re: BIAB

Мнениеот busy2 » 08 Юни 2015, 13:22

да споделя опита, струва ми се съвсем читав метода. Направи ми впечатление, че температурата в Иглуто за час падна с 4 градуса, йодната проба излезе ОК, а след варенето във ферментатора влезе мъст с 12% захарност. Чисто, без борба с газовия котлон за контрол на температурата. Торба от един кат тензух (краищата му са с ластик и са извън кутията) свърши достатъчно добра работа. Ще си направя само една решетка върху която да повдигам торбата за промиването и сме бомба!
busy2
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 20
Регистриран на: 07 Май 2015, 12:09
Местоположение: Шумен

Re: BIAB

Мнениеот darilinko » 26 Авг 2016, 12:15

Обмислям да пробвам BIAB метода като майшувам в цялото количество вода. Въпросът ми е какво да е съотношението на малц и вода както обикновено 1:7 или да намаля водата поради по-ниската ефективност?
darilinko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 22
Регистриран на: 08 Юли 2016, 16:24
Местоположение: Варна

Re: BIAB

Мнениеот Martin » 26 Авг 2016, 12:24

Мисля че 1:6 би било по удачно. Но при такъв рядък майш не знам ПеХа-то ти как ще дойде.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: BIAB

Мнениеот Dejmos » 06 Окт 2019, 22:59

Приятели, ще опиша тук идеята си за БИАБ, комбиниран с РИМС, ще се радвам на вашите коментари и разсъждения.

В момента ползвам МЛТ от 40л. хладилна чанта с филтър от прорязани медни тръби (манифолд). Имах идея да го развия с проточен нагревател и да направя нещо като РИМС. Но си дадох сметка, че манифолдът няма да даде голям дебит и че без някаква автоматична бъркалка малцът бързо ще се уплътни под действието на помпата. Всъщност малката пропускателна способност на манифолда не е чак такъв проблем - предвиждам байпас на помпата, така че да не остава на сухо и при нисък дебит. Но уплътняването ме притеснява.

Като първи вариант за справяне с проблема се сетих за още един манифолд на повърхността, мъстта да се засмуква през него, загрява и връща през долния. В това също виждам проблеми - по-трудно обезвъздушаване на помпата и че течността ще излиза само през най-близките до крана процепи на манифолда, оставяйки поне половината обем без разбъркване. (Първа тема за разсъждения)
За промиване връщам традиционната посока на мъстта - отгоре надолу. След кратка рециркулация за избистряне мъстта се изпомпва към казана за варене. До сухо. После се влива порция промивна вода, рециркулира се с горно засмукване, за разбъркване, пак се обръща за избистряне и източване. Повтаря се до изчерпване на промивната вода, 2 до 3 цикъла.

Тогава се сетих за стария сетъп на Виктор - БИАБ, реализиран като казан в казан. Та ето я новата идея:

За 10кг малц:
Тенджера 45л за "торба" (МЛТ), сложена в тенджера 65л за казан. Важното е вътрешната тенджера, така че ще пиша основно за нея.
Вътре сложени фалшиво дъно и фалшив капак от неръждаема ламарина с големи дупки, покрита с неръждаема мрежа, око 1-2мм. Разстоянията под дъното и над капака са минимални, общ обем около 5л. Източването на филтрираната мъст през дъното става по тръба от средата, насочена нагоре и навън.
Пропадналата в казана (външната тенджера) мъст се изпомпва с помпата, загрява от проточния нагревател и се връща в МЛТ.

Обмислям два варианта за използване на МЛТ:

1. Мъстта се връща отгоре. Каквото мине гравитачно през слоя малц, се филтрира от фалш-дъното и се връща в казана, за да се изпомпи и затопли отново. Каквото не мине прелива през ръба на МЛТ и пада в казана. Това предотвратява възможността помпата да остане на сухо. Ако мъстта тече бавно през слоя малц, евентуално няма да го сбие до невъзможност за преминаване на мъст. Може да се наложи доразвитие на конструкцията с добавяне на помпа.

2. Мъстта се връща под фалш-дъното, преминава нагоре през малца, което се явява нещо като разбъркване, филтрира се от фалш-дъното и прелива през ръба на МЛТ обратно в казана. Дебитът се контролира с кран след помпата.

Вторият вариант ми допада повече. По-малко вероятно е да се наложи промяна на конструкцията (добавяне на бъркалка) и по-лесно е да се направи вливане на водата за първото смесване с малца отдолу нагоре, което предотвратява образуването на буци. (Двата варианта са другата тема на разсъждение, но няма нужда да се ограничавате само до посочените "теми")

После при промиването се ползва еднакво - МЛТ се вдига нагоре, промивната вода се влива над фалш-капака, като се поддържа слой вода над него (избягва се нуждата от спардж арм, но вероятно трябва да се предвиди кран, с който да се регулира скоростта на промиване, ако е твърде бързо). Огънят под казана вече гори, което ускорява завирането.

Какви недостатъци виждам в подобна конструкция?
1. Не може да се поддържа традиционното съотношение 3:1 вода спрямо малц. 40 литра обем между фалш-дъното и фалш-капака, плюс 5 литра под и над тях, плюс 10-15 литра в казана... Общо 60 литра обем или съотношение 5:1. Това ще влоши озахаряването, но ще подобри обичайно ниската за БИАБ ефективност на промиването. Отворът за кран на казана може да се направи максимално ниско, вътре да се добави тръбичка към дъното (която да се ползва и за уърпул), но съотношението най-много да падне до 4:1.
2. Теглото на пълния МЛТ ще е около 50-55кг. Трудно за повдигане, трябва помощник или лебедка. Може да се остави да се поизтече преди повдигането, но разликата няма да е голяма - разстоянието между тенджерите е малко и нивата вътре и извън МЛТ ще се изравнят бързо. А и при това малцът ще започне да се сбива под собственото си тегло, защото е останал на сухо. (Още едно предимство на вариант 2)
3. Преливането през ръба на МЛТ ще вкара много кислород в мъстта. Варенето дали ще е достатъчно, за да изпари продуктите на окислението, или трябва да предвидя един маркуч от отвор точно под ръба на МЛТ до дъното на казана? Прозрачен, за да следя дебита. Същият маркуч може после да се ползва за вливане на промивната вода.
Последна промяна Dejmos на 07 Окт 2019, 10:44, променена общо 2 пъти
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: BIAB

Мнениеот dr_slavov » 07 Окт 2019, 09:26

Коментарите ми са в червено.
Dejmos написа:Приятели, ще опиша тук идеята си за БИАБ, комбиниран с РИМС, ще се радвам на вашите коментари и разсъждения.

В момента ползвам МЛТ от 40л. хладилна чанта с филтър от прорязани медни тръби (манифолд). Имах идея да го развия с проточен нагревател и да направя нещо като РИМС. Но си дадох сметка, че манифолдът няма да даде голям дебит и че без някаква автоматична бъркалка малцът бързо ще се уплътни под действието на помпата. Всъщност малката пропускателна способност на манифолда не е чак такъв проблем - предвиждам байпас на помпата, така че да не остава на сухо и при нисък дебит. Но уплътняването ме притеснява.

Като първи вариант за справяне с проблема се сетих за още един манифолд на повърхността, мъстта да се засмуква през него, загрява и връща през долния. В това също виждам проблеми - по-трудно обезвъздушаване на помпата и че течността ще излиза само през най-близките до крана процепи на манифолда, оставяйки поне половината обем без разбъркване. (Първа тема за разсъждения)
Губиш филтриращият ефект на малцовото легло. Ще засмуква малки парчета и в край на сметка ще прецакаш помпата.
Тогава се сетих за стария сетъп на Виктор - БИАБ, реализиран като казан в казан. Та ето я новата идея:

За 10кг малц:
Тенджера 45л за "торба" (МЛТ), сложена в тенджера 65л за казан. Важното е вътрешната тенджера, така че ще пиша основно за нея.
Вътре сложени фалшиво дъно и фалшив капак от неръждаема ламарина с големи дупки, покрита с неръждаема мрежа, око 1-2мм. Разстоянията под дъното и над капака са минимални, общ обем около 5л. Източването на филтрираната мъст през дъното става по тръба от средата, насочена нагоре и навън.
Пропадналата в казана (външната тенджера) мъст се изпомпва с помпата, загрява от проточния нагревател и се връща в МЛТ.

Обмислям два варианта за използване на МЛТ:

1. Мъстта се връща отгоре. Каквото мине гравитачно през слоя малц, се филтрира от фалш-дъното и се връща в казана, за да се изпомпи и затопли отново. Каквото не мине прелива през ръба на МЛТ и пада в казана. Това предотвратява възможността помпата да остане на сухо. Ако мъстта тече бавно през слоя малц, евентуално няма да го сбие до невъзможност за преминаване на мъст. Може да се наложи доразвитие на конструкцията с добавяне на помпа.
Малца ще се уплътни, връщащата мъст ще прелива и циркулацията ще бъде само през външния казан.

2. Мъстта се връща под фалш-дъното, преминава нагоре през малца, което се явява нещо като разбъркване, филтрира се от фалш-дъното и прелива през ръба на МЛТ обратно в казана. Дебитът се контролира с кран след помпата.
Това е технологията на Браумайстер.
Вторият вариант ми допада повече. По-малко вероятно е да се наложи промяна на конструкцията (добавяне на бъркалка) и по-лесно е да се направи вливане на водата за първото смесване с малца отдолу нагоре, което предотвратява образуването на буци. (Двата варианта са другата тема на разсъждение, но няма нужда да се ограничавате само до посочените "теми")

После при промиването се ползва еднакво - МЛТ се вдига нагоре, промивната вода се влива над фалш-капака, като се поддържа слой вода над него (избягва се нуждата от спардж арм, но вероятно трябва да се предвиди кран, с който да се регулира скоростта на промиване, ако е твърде бързо). Огънят под казана вече гори, което ускорява завирането.

Какви недостатъци виждам в подобна конструкция?
1. Не може да се поддържа традиционното съотношение 3:1 вода спрямо малц. 40 литра обем между фалш-дъното и фалш-капака, плюс 5 литра под и над тях, плюс 10-15 литра в казана... Общо 60 литра обем или съотношение 5:1. Това ще влоши озахаряването, но ще подобри обичайно ниската за БИАБ ефективност на промиването. Отворът за кран на казана може да се направи максимално ниско, вътре да се добави тръбичка към дъното (която да се ползва и за уърпул), но съотношението най-много да падне до 4:1.
Това не е проблем. При разредения майш ензимите работят доста по-ефективно и по-бързо. Ефективно, защото високата концентрация на краен продукт влошава ензимната реакция, а тук той е разреден. Освен това трябва да се даде време на ензима да достигне до всички молекули на субстрата. Но така или иначе времената които ние използваме за озахаряване от 60-70 минути са с много голям резерв.
Един от проблемите на разредения майш е, че ензимите се по-чувствителни на температурата и по-лесно може да се инактивират.
Друг проблем е, че ще имаш по-високо ph, но и това се коригира.


2. Теглото на пълния МЛТ ще е около 50-55кг. Трудно за повдигане, трябва помощник или лебедка. Може да се остави да се поизтече преди повдигането, но разликата няма да е голяма - разстоянието между тенджерите е малко и нивата вътре и извън МЛТ ще се изравнят бързо. А и при това малцът ще започне да се сбива под собственото си тегло, защото е останал на сухо. (Още едно предимство на вариант 2)
3. Преливането през ръба на МЛТ ще вкара много кислород в мъстта. Варенето дали ще е достатъчно, за да изпари продуктите на окислението, или трябва да предвидя един маркуч от отвор точно под ръба на МЛТ до дъното на казана? Прозрачен, за да следя дебита. Същият маркуч може после да се ползва за вливане на промивната вода.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: BIAB

Мнениеот ultrashock » 07 Окт 2019, 09:42

По принцип имам сглобен RIMS и мога да услужа за една варка, за да ти се изяснят нещата с традиционния RIMS. (RIMS сглобката от 1-1/4 неръждаеми фитинги + нагревателя + терморегулатори термодвойка, ако е ти е нужен).
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: BIAB

Мнениеот Dejmos » 07 Окт 2019, 10:26

@ dr_slavov
Забравил съм една част от идеята си за двата манифолда, допълвам в синьо. Какво мислиш за тази част?
Вероятността за сбиване при първия вариант съществува, затова има забележка, че евентуално би ми потрябвала бъркалка. Но ми се ще да го избегна.

@ ultrashock
Благодаря за предложението. Може да се възползвам, но първо трябва да направя втория манифолд. А и нагревателят на моя РИМС е въпрос само на нклк фитинги и е готов.
Освен ако не предлагаш цялата система, заедно с МЛТ?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

ПредишнаСледваща

Назад към Озахаряване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта