Страница 2 от 2

Re: ,,Мокро'' смилане на малца

МнениеПубликувано на: 26 Дек 2016, 17:14
от vencok
Колко часа преди меленето се мокри малца?

Re: ,,Мокро'' смилане на малца

МнениеПубликувано на: 27 Дек 2016, 09:30
от victoryvt
Е, чак часове не е нужно - но поне едно 15-тина минути трябва да се изчака за да поеме люспата водата.
Много хора си мислят че ако смелим мокро и пшеничния (ръжения) малц - ще се подобри прецеждането, но това не е така защото тези два вида малц нямат люспи.
Тъй че има смисъл да се мели мокро само смес, в която има достатъчно ечемичен малц.
За много пшеница и ръж - или протеинова пауза или ензими - бетаглюканаза и/или ксиланаза (пенто).