Страница 1 от 1

Вода - преварка - варовик - хлор

МнениеПубликувано на: 06 Май 2020, 21:07
от dzhin
Здравейте,

Тъй като утре възнамерявам да правя първа варка, днес приготвих от местната вода от чешмата, която сложих да преваря. След като повря 5 минути на повърхността изплува доста бяла консистенция, както и отстрани по стените.
Чувал съм, че местната вода е с доста хлор, но ми казаха, че това вероятно е варовик. Та въпроса ми е мога ли да махна с цедка всичко това и да използвам водата?: И също така, вярно ли е, че варовика не пречи на бирата по принцип?
Пак казвам, не съм сигурен варовик или хлор е това, което последва след преваряването.
:think: :think: :think:

Поздрави!

Re: Вода - преварка - варовик - хлор

МнениеПубликувано на: 07 Май 2020, 10:42
от MadButcher
От къде е тая "местна" вода, колега? Ако бяхте написали населено място може да отговори някой местен пивовар. Основното, което следим при водата е нейната твърдост. Повечето водопроводни води са с около 7рН. По принцип за първа варка няма нужда чак толкова от корекция на водата, само ще ви усложни излишно, но ако няма нещо чрезвичайно в тая вода. Оставете да се утаи и ползвайте смело.

Re: Вода - преварка - варовик - хлор

МнениеПубликувано на: 07 Май 2020, 11:29
от dzhin
Благодаря за отговора.
Колега, не споменавам мястото, защото съм почти убеден, че тук няма домашни пивовари. Мястото е гр. Сливница и по принцип водата е доста твърда.
Спънката и въпроса ми в момента са по-скоро, дали варовикът е проблем тъй като преварих и друга вода, която е от изворна тръба в едно от съседните села и отново изплува варовик. Та да, въпроса е по-скоро проблемен ли е варовика?

Re: Вода - преварка - варовик - хлор

МнениеПубликувано на: 08 Май 2020, 13:40
от MadButcher
Явно си в район с много твърда вода. Варовикът над 50 градуса се отделя по стените на съда, както казваш вече си го отделил, можеш да използваш вече тази "омекотена" от преваряването вода.

Re: Вода - преварка - варовик - хлор

МнениеПубликувано на: 19 Май 2020, 01:17
от Dejmos
Колега, от време на време варя в Сливница (до София, в случай че има и друга). Водата е много твърда, но не съм имал проблем и без предварително преваряване на водата.