Страница 1 от 2

Софиянци, какво правите с водата?

МнениеПубликувано на: 23 Мар 2017, 16:01
от DNA
Здравейте!

Вече започнах да овладявам основите на пивоваренето и стигнах до манипулация на химичния състав на водата. Отварям тази тема с молба към по-опитните колеги в София да споделят своите практики. Също така бих се радвал на ресурси, където да можем сами да се образоваме.

Благодаря и успешни варки!

Re: Софиянци, какво правите с водата?

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2017, 23:05
от Dejmos
Аз не съм особено опитен и затова си карам директно с вода от чешмата. Дори не я преварявам предварително. Наливам от чешмата в съда за озахаряване, забивам бързовара вътре, загрявам и смесвам.

Re: Софиянци, какво правите с водата?

МнениеПубликувано на: 26 Мар 2017, 23:44
от stoyanninov
Здрасти
Като цяло водата я третираш в зависимост от стила, в който е бирата и най-вече дали искаш да е с по изразен хмел или малц във вкуса. Това е тъй нареченото отношение хлориди/сулфати - колкото повече хлориди - толкова повече малца се усеща, сулфатите съответно са за хмела. Много базово казано.
Трябват ти: гипс (калциев сулфат CaSO4•2H2O), Калциев Хлорид (CaCl2•2H2O), и креда (калциев карбонат CaCO3) както и още няколко, но те не са толкова важни. Основно се набляга на калция и вече в зависимост какво ти трябва се слага SO4 или Cl2. Имай предвид че се работи или с моларни маси или с ppm- part per million което е мг/л но от 1гр от сухо в-во не се получават по 500ppm всъставана разтвора. :D Back to 8ми клас
Както и да е - има доста калкулатори в нетя, в които има въведен профил на софийската вода и на базата на него могат да се сметнат количествата соли за дадена рецепта. Аз лично ползвам brewersfriend, има и други.
А, и ако имаш възможност, преварявай водата преди да я ползваш - предишния ден я остави да заври и да изстине, след това я премести в нов съд, защото са паднали утайки които не искаш, и нея вече я ползваш. Това е полезно за много светлите и хмелни бири, за останалите не е от значение.

Re: Софиянци, какво правите с водата?

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2017, 11:24
от Yaskata
как се третират утайките от водата?!? цедят ли се?

Re: Софиянци, какво правите с водата?

МнениеПубликувано на: 27 Мар 2017, 14:01
от stoyanninov
не, хвърлят се :)

Re: Софиянци, какво правите с водата?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2017, 09:44
от DNA
Стояне, много ти благодаря за споделения опит! Беше ми много полезно и веднага се ориентирах. Препоръчвам на всички да се регистрират в сайта на brewer's friend ако все още не са и да добавят софийската вода към профила си. Знам, че ставам нахален, но мога ли да помоля за практичен съвет от къде и какво точно да закупя за съответните хлоридни и сулфатни добавки, които са нужни за различните стилове бира?

Успешни варки!

Re: Софиянци, какво правите с водата?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2017, 10:20
от Martin
DNA написа:Стояне, много ти благодаря за споделения опит! Беше ми много полезно и веднага се ориентирах. Препоръчвам на всички да се регистрират в сайта на brewer's friend ако все още не са и да добавят софийската вода към профила си. Знам, че ставам нахален, но мога ли да помоля за практичен съвет от къде и какво точно да закупя за съответните хлоридни и сулфатни добавки, които са нужни за различните стилове бира?

Успешни варки!

CaSO4 - нормален чист строителен гипс
CaCl2 - (калциев хлорид) калциева сол (Е509)
MgSO4 - английска сол
NaHCO3 - сода бикарбонат

Re: Софиянци, какво правите с водата?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2017, 12:19
от stoyanninov
има магазин за химикали и стъклария на бистришко шосе срещу ташев галвинг, има и други виж в нетя

Re: Софиянци, какво правите с водата?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2017, 13:41
от Martin
Гипса от строителния магазин, английската сол от аптеката, содата от супермаркета. Само калциевата сол (Е509) трябва да търсиш. Ползват я за пръскане по пътя през зимата, и във мандрите за осоляване на сиренето. Така че търси приятел по мандри.

Re: Софиянци, какво правите с водата?

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2017, 15:30
от lhristov
Martin написа:
CaSO4 - нормален чист строителен гипс


От строителния магазин не знам колко е чист калциевия сулфат дихидрат. Виж, от тук (№1670), гаранция.

http://www.valerus-bg.com/lab/chem-reag ... _order=ASC

Цената е 20 лв. за килограм. А килограм е страшно много.

Така че, имам предложение: разменям 50 грама срещу 1 бирка. Естествено сварена от колегата.
Смятам да присъствам на годишната сбирка на 1-ви април, и всъщност, колко "дози" да нося? :D