Re: Софийска вода - данни
Публикувано на: 24 Сеп 2015, 14:11
Знаех си, че е по-сложно отколкото си го представях
Благодаря за разясненията!
victoryvt, не знам колко вода се изпарява, преполагам, че не е много за 15 мин варене при затворен капак.
Иначе водата не я преварявам с цел да променям pH, a защото според cervesa:
Просто разликата в pH след преваряване ми се стори доста голяма, затова повдигнах въпроса. А pH на майша регулирам чрез добавяне на млечна киселина, като при последните варки се получи pH 5.1 (по-ниско от желаното, но все пак в норма), точно заради грешно отчитане при по-висока температура.
Знам, че софийската вода е най-подходяща за светли бири, но пък това не трябва да ни ограничава да опитваме и други стилове. А и за начинаещия пивовар състава на водата е най-малкия проблем, има доста други съществени фактори, които оказват влиание върху крайния резултат
Благодаря за разясненията!
victoryvt, не знам колко вода се изпарява, преполагам, че не е много за 15 мин варене при затворен капак.
Иначе водата не я преварявам с цел да променям pH, a защото според cervesa:
Чешмяна вода ,винаги се преварява преди ползване за озахаряване...
Просто разликата в pH след преваряване ми се стори доста голяма, затова повдигнах въпроса. А pH на майша регулирам чрез добавяне на млечна киселина, като при последните варки се получи pH 5.1 (по-ниско от желаното, но все пак в норма), точно заради грешно отчитане при по-висока температура.
Знам, че софийската вода е най-подходяща за светли бири, но пък това не трябва да ни ограничава да опитваме и други стилове. А и за начинаещия пивовар състава на водата е най-малкия проблем, има доста други съществени фактори, които оказват влиание върху крайния резултат