вода

Модератор: Martin

вода

Мнениеот adnankata » 24 Апр 2014, 16:42

Здравейт, искам да попитам дали е удачно да използвам минерална вода за варенето, тъй като чешмяната вкъщи е прекалено хлорирана?
adnankata
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 11
Регистриран на: 03 Яну 2014, 12:39

Re: вода

Мнениеот daniel.trifonov » 24 Апр 2014, 16:51

Привет!
Хлорът много бързо излита от водата, особено при нагряване, така че това да не те притеснява. Възможно е ако водата в твоя регион е много твърда, да не се получават добре светли бири без допълнително подкиселяване на майша.
Общо взето с чешмяна става. Ако искаш да е по-чиста то по-добрият избор е вода от обратна осмоза, тя е с минимално количество минерални соли,а минералната вода затова е минерална - богата е на разни соли.
Всичко зависи каква бира искаш да правиш и няма чак толкова огромно значение като за начало. Примерно тъмните бири се правят с много твърда вода...
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: вода

Мнениеот cervesa » 24 Апр 2014, 17:54

Чешмяна вода ,винаги се преварява преди ползване за озахаряване,т.е.не разчитай само на подгряването по време на озахаряването.Предния ден си превари необходимото количество вода,като ври активно поне 10-тина минути.След като изстине ,извади я от съда в който е вряла и го измии,така ще отстраниш наслоените по стените и дъното минерали и соли,и ще се намали временната твърдост.По този начин ще имаш вода на която,можеш да вземеш минералния състав от местното В и К.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: вода

Мнениеот vsd » 25 Апр 2014, 08:05

На който му е интересно за водата, този калкулатор може да бъде полезен:
http://www.brewersfriend.com/mash-chemi ... alculator/

Ако знаете какъв е състава на водата от вашето ВиК или си купувате бутилирна вода на която й пише състава, с калкулатора можете да сметнете какво трябва да се добави за да се доближи профила на водата до някакъв желан. Има предварително заложени профили за всичко,, което бихте искали да сварите.
Това което съм намерил за състава на водата в София е:
Данни за средни стойности на показатели на водата от ЛИК на „Софийска вода”

pH ……………………... 7.39 pH единици
Na …………………………. < 5.01 mg/ l
Ca …………………………. < 10.74 mg/ l
Fe ………………………….. < 123 µg/ l
Mn ………………………… < 11 µg/ l
F …………………………… < 0.20 mg/ l
CI …………………………. < 5 mg/l
Нитрати …………………. < 0.94 mg/ l
Нитрити …………………. < 0.010 mg/ l
Сулфати…....................... < 11mg/l
Флуориди......................... < 0.20 mg/ l
Твърдост…………………... < 0.82 mеq/ l

Някой ако има данни може да дадете и за други градове.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: вода

Мнениеот victoryvt » 25 Апр 2014, 11:49

За В.Търново :
Пеха - 7.4
Обща твърдост : 7.07 dH

Друго не дават , да ги ...
http://www.vik-vt.com/?mod=info&show=23&%D0%98%D0%B7%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%E2%80%9E%D0%9B%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%E2%80%9D

Забелете какво става с твърдостта на водата в Елена , и особено в Полски Тръмбеш (който е на около 40км. от В.Търново, но се захранва от друг водоизточник)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: вода

Мнениеот daniel.trifonov » 07 Май 2014, 14:42

cervesa написа:Чешмяна вода ,винаги се преварява преди ползване за озахаряване,т.е.не разчитай само на подгряването по време на озахаряването.Предния ден си превари необходимото количество вода,като ври активно поне 10-тина минути.След като изстине ,извади я от съда в който е вряла и го измии,така ще отстраниш наслоените по стените и дъното минерали и соли,и ще се намали временната твърдост.По този начин ще имаш вода на която,можеш да вземеш минералния състав от местното В и К.


Cervesa, ВиК-тата не дават ли минералният състав на водата, такава каквато подават към потребителите, т.е. без да е премахната временната твърдост!?
Малко подвеждащо е от тяхна страна ако си прав, че репортантите от тях стойности са след премахване на временната твърдост. :o

Наздраве с пшениечен експеримент!
Варки: 20
Малц: 101 кг
Аватар
daniel.trifonov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 396
Регистриран на: 28 Май 2013, 10:10
Местоположение: Аксаково, Варна

Re: вода

Мнениеот cervesa » 07 Май 2014, 15:49

Не съм сигурен,но ме съмнява ВиК да премахват временната твърдост.Така,че да четем данните които ни подавата,като за такива с временна твърдост:)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: вода

Мнениеот SDS » 29 Ное 2014, 16:36

Превaренaтa водa нa следвaщия ден ли трябвa дa се използвa, или може дa стои по-дълго в бидон?
SDS
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 279
Регистриран на: 09 Ное 2013, 18:11
Местоположение: гр. Сливен

Re: вода

Мнениеот cervesa » 29 Ное 2014, 17:39

След преваряването,калцият и други елементи се отлагат по дъното и стените на тенджерата.ТРЯБВА,водата да се извади от този съд и да се ползва друг или същият да се измие (може и малко оцет да се ползва) и тогава да се ползва за озахаряване и варене.
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: вода

Мнениеот alvinator » 01 Дек 2014, 00:16

Само да вметна, че в упътването на някои дрожди пише да НЕ се рехидратират с вода, получена от обратна осмоза.
Аватар
alvinator
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 198
Регистриран на: 28 Яну 2014, 00:06

Следваща

Назад към Вода и обработката й

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта