Вода - преварка - варовик - хлор

Модератор: Martin

Вода - преварка - варовик - хлор

Мнениеот dzhin » 06 Май 2020, 21:07

Здравейте,

Тъй като утре възнамерявам да правя първа варка, днес приготвих от местната вода от чешмата, която сложих да преваря. След като повря 5 минути на повърхността изплува доста бяла консистенция, както и отстрани по стените.
Чувал съм, че местната вода е с доста хлор, но ми казаха, че това вероятно е варовик. Та въпроса ми е мога ли да махна с цедка всичко това и да използвам водата?: И също така, вярно ли е, че варовика не пречи на бирата по принцип?
Пак казвам, не съм сигурен варовик или хлор е това, което последва след преваряването.
:think: :think: :think:

Поздрави!
dzhin
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 26 Мар 2020, 18:22

Re: Вода - преварка - варовик - хлор

Мнениеот MadButcher » 07 Май 2020, 10:42

От къде е тая "местна" вода, колега? Ако бяхте написали населено място може да отговори някой местен пивовар. Основното, което следим при водата е нейната твърдост. Повечето водопроводни води са с около 7рН. По принцип за първа варка няма нужда чак толкова от корекция на водата, само ще ви усложни излишно, но ако няма нещо чрезвичайно в тая вода. Оставете да се утаи и ползвайте смело.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 296
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Вода - преварка - варовик - хлор

Мнениеот dzhin » 07 Май 2020, 11:29

Благодаря за отговора.
Колега, не споменавам мястото, защото съм почти убеден, че тук няма домашни пивовари. Мястото е гр. Сливница и по принцип водата е доста твърда.
Спънката и въпроса ми в момента са по-скоро, дали варовикът е проблем тъй като преварих и друга вода, която е от изворна тръба в едно от съседните села и отново изплува варовик. Та да, въпроса е по-скоро проблемен ли е варовика?
dzhin
Сам си вари, сам си пие
Сам си вари, сам си пие
 
Мнения: 3
Регистриран на: 26 Мар 2020, 18:22

Re: Вода - преварка - варовик - хлор

Мнениеот MadButcher » 08 Май 2020, 13:40

Явно си в район с много твърда вода. Варовикът над 50 градуса се отделя по стените на съда, както казваш вече си го отделил, можеш да използваш вече тази "омекотена" от преваряването вода.
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 296
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Re: Вода - преварка - варовик - хлор

Мнениеот Dejmos » 19 Май 2020, 01:17

Колега, от време на време варя в Сливница (до София, в случай че има и друга). Водата е много твърда, но не съм имал проблем и без предварително преваряване на водата.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13


Назад към Вода и обработката й

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron