вода

Модератор: Martin

Re: вода

Мнениеот Martin » 17 Яну 2017, 13:12

Търси алкалност или алкалитет.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 750
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: вода

Мнениеот stoyanninov » 17 Яну 2017, 13:57

има ешерихия коли и ентерококи, но алкалитет няма :)
stoyanninov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 81
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: вода

Мнениеот bojo » 17 Яну 2017, 14:14

Явно повечето служби вода и кал не мерят НСО3. Имало някаква наредба дето ги освобождава от това замерване, поне така ми казаха.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 170
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: вода

Мнениеот Pando27 » 24 Апр 2017, 13:48

Който много умува ,после често срамува! :D

Аз мисля ,че прекаленото "баене" през първите 2-3 варки излишно ни усложнява живота ,а и на моменти почти ни отказва от "нови опити".

Аз процедирам така- отивам и си вземам 2-3 туби 10-чи от изворна вода или такава с "обратна осмоза" с РН 6-7,5 ,подготвям тенджерката и почвам процедурата по "устав" т.е. така както са написали майсторите ,че се прави.

Правих една варка и с филтрирана вода- през една кана с филтър с играх та прецедих 20-25л. вода и също стана работата.

Натискайте на варки и подобрявайте постиженията си. :D
Начинаещ ,но с мерак вече с 6 варки от общо 110л бирунка.
Pando27
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 24 Апр 2017, 11:56

Re: вода

Мнениеот Pando27 » 25 Апр 2017, 19:48

Здравейте ,майстори и напреднали!

Аз като по аджамия в хобито и активен потребител на продукта за първа варка си взех изворна вода ,но за следващите две го карах с чешмяна.

Обаче тази чешмяната я налях в две туби от по 10л. и я оставих да престои един ден ,а след това я минах през кана с пречиствател каквито продават по магазините за по 15-20лв. парчето.

Замислих се над едно приспособление за подготовка на вода за хобито ,но още съм в началото и ми е неудобно да споделям преди да имам поне един ,два опита.

Натискайте на варене ,че иде жегата ,а требе матреал! :D
Начинаещ ,но с мерак вече с 6 варки от общо 110л бирунка.
Pando27
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 26
Регистриран на: 24 Апр 2017, 11:56

Re: вода

Мнениеот mirix » 25 Апр 2017, 22:43

А защо просто не я превариш и да я оставиш да изстине за другия ден.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 763
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица

Re: вода

Мнениеот Martin » 25 Апр 2017, 23:27

Ако чешмяната не става, идеални опции са изворна от магазина, преварена или през филтър за кана.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 750
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: вода

Мнениеот Dejmos » 28 Апр 2017, 00:32

Филтрирана през кана става значи. Това е добре. Предстои ми преместване на място с много твърда вода и се чудех как ще варя. Бях започнал да планирам изработване на пасивни соларни дистилатори.

Виждал съм да продават филтър подобен на каната, но с диаметър към 30 см - за по-голямо количество вода и съответно с по-голям дебит.
Варки - 21, плюс 4 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 88 кг.
Последна бира - Four-grain Ale
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 460
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: вода

Мнениеот Martin » 28 Апр 2017, 08:06

Или просто наблягаш на стаут и ИПА.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 750
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Предишна

Назад към Вода и обработката й

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron