Страница 1 от 1

Прецеждане преди бутилиране

МнениеПубликувано на: 09 Мар 2021, 10:32
от st0ian
Здравейте на всички.Начинаещ съм и в момента чакам да ферментира втората ми варка.Първата беше супер.Не ми се иска да експериментирам,затова пускам тази тема.Не успях да намеря никаква подобна във форума.Дайте съвет да прецеждам ли преди бутилиране.Каква е практиката при по-опитните от вас.Идеята ми е да дезинфекцирам за 30 минути торбата за прецеждане и така през нея да преточа бирата преди да я бутилирам.Кажете какви са висковете,да го правя ли това прецеждане и ще подобря ли нещо кой знае какво при крайния продукт.Извинявам се,ако съм пуснал темата на грешно място.Благодаря предварително.

Re: Прецеждане преди бутилиране

МнениеПубликувано на: 09 Мар 2021, 12:01
от GunGod
По добре направи колдкраш (beer cold crash) и събери всичко без утайки. Има доста писано в нета и тук. Няма практика да се прецежда преди бутилиране от домашни пивовари. Виж в масовото се използва метод студена филтрация....

Re: Прецеждане преди бутилиране

МнениеПубликувано на: 09 Мар 2021, 16:35
от st0ian
Благодаря.Значи без прецеждане,а при желание за по-добро избистряне ще използвам други процедури като cold crash или примерно вторична ферментация в друг съд.

Re: Прецеждане преди бутилиране

МнениеПубликувано на: 11 Мар 2021, 12:22
от GunGod
С практиката всеки разбира и избира и развива своя собствена ехнология и стил ;)