Страница 1 от 1

глава за пълнене на кег

МнениеПубликувано на: 26 Ное 2019, 23:17
от boyo
Здравейте, мислех докато се сдобия с корнелиус кег и окомплектовам системата, да ползвам за няколко варки пет кегове, тъй като така или иначе имам налична глава за кег. Сега обаче разбирам, че пълненето на кеговете става през специална глава за пълнене... която като нова е доста скъпичка. В този форум прочетох, че модифицирате глава за разливане, като просто развивате изводите и пълните без нялагане директно през дупката... Та въпросът ми е - тази модификация еднократна ли е, тоест мога ли да развия изводите, да си напълня кега и после да ги завия отново и да си го разливам със същата глава?

Re: глава за пълнене на кег

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2019, 13:00
от GunGod
Това не са "дупки" а вход ЦО2 и изход бира. Отвий изхода за бирата и разкарай карантията (запомни кое къде е) за да може да пълниш. После я върни обратно и си готов нищо сложно....

Re: глава за пълнене на кег

МнениеПубликувано на: 27 Ное 2019, 23:28
от boyo
е като извадя "карантията" баш дупки си остават :)

и си пълня без налягане, нали така, гравитачно?

Re: глава за пълнене на кег

МнениеПубликувано на: 28 Ное 2019, 10:31
от victoryvt
Главата за кегове от тип Петейнър е същата както за стандартните бирени стоманени кегове - по-точно са два основни вида : плоска и байонетна.
И двата вида могат да се разглобяват минимално като се маха вътре едно стоперче, което не позволява на бирата от инсталацията да се връща назад и да изтича по краката на сменящия кега барман.
Маха се стоперчето (има вид на бяло топче или продълговато цилиндрично с овална долна част) защото ще искаме да пълним кега точно в посоката в която то не позволява.
Маха се и клапанчето в частта за ЦО2-то.
Преди това , естествено, главата се освобождава от инсталацията като се развиват гайките на щуцерите за бира и газ.
Поставя се главата на ползвания вече петейнър и внимателно се включва леко колкото да се освободи налягането (да изсвисти и да излезе ЦО2-то)
След това с фунийка се влива миещия разтвор през отвора за бирата.
Маха се главата и се радрусва кега, слага се пак главата, кега се обръща надолу с нея върху кофа. Източва се миещия разтвор през отвора за ЦО2.
Операцията се повтаря с вода за изплакване - 2 пъти поне.
След това през фунийката се налива малко работен разтвор на дезинфектант (Окорон-12 примерно) и главата се маха. Раздрусва се кега.
Така подготвеният кег седи и чака времето за пълнене.
Когато ще го пълним, слагаме главата, включваме я и пак с фунийка или директно с маркуч вливаме негазираната бира в кега.
Махаме главата, въстановяваме я в оригинално състояние и закачаме кега на разливната система, включваме главата и пускаме ЦО2-то от бутилката.
Налягането на газа започва да газира бирата и след 2-3 дена или по-малко (ако е по-студено в кега или сме с кегератор) пием газирана бира, а дотогава - пием негазирана или слабо газирана бира.
Естествено, по-добре е да си имаме две глави - една за миене и пълнене и една монтирана в инсталацията.