Страница 1 от 1

Внимавайте с тези капачки!

МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2017, 00:26
от Dejmos
За последната варка си купих случайно попаднали ми на пазара капачки. Взех ги заради цвета, щях да бутилирам едновременно светло и тъмно, та да се различават.
Изглеждаха си наред, капачки като капачки, но тази вечер бях неприятно изненадан - всяка втора бира, която пипнах, изпусна леко при минимален страничен натиск върху капачката. А бирата е отговорна, с повод, за гости...
Опитах се да ги оправям. Натиснах ги още веднъж със стара лостова затварачка за буркани, като слагах по една монетка 1ст. отгоре, да деформира средата надолу и да притисне по-силно. Допълнително увивах периферията на капачката с хартиено тиксо, за да увелича натиска върху страничните ръбове. Горе-долу проработи. От 23-24 бири 3 ги писах брак. Изпих едната, слабо, но приемливо газирана, с обилна пяна. Няма да се изложа пред гостите. :roll:

Все пак избягвайте тези капачки.
Явно са по-меки от другите. Може и да свършат работа за затваряне на бутилки от Перленбахер, техните гърла са една идея по-широки и нормални капачки не ги затварят добре, а и тези меките добре ще се впият в резбата на гърлото.

Re: Внимавайте с тези капачки!

МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2017, 07:29
от petiomalchev
И във Варна има подобни, не са оцветени. Една колежка пострада с тях.
Уплътнителя на тези е някаква пореста материя и повърхността е равна.
Ето как трябва да изглеждат отвътре нормалните капачки, материята на уплътнителя е подобна на силикон и има вътрешни кантове.
kapachka.JPG

Re: Внимавайте с тези капачки!

МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2017, 16:42
от Dejmos
Вътрешните кантове едва ли са задължителни. Мисля, че съм ползвал гладки силиконови. Явно проблемът е в порестия материал на уплътнението.
И в меката ламарина, някои капачки ги завътрях на ръка.

Re: Внимавайте с тези капачки!

МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2017, 17:05
от ALL_ON
Проблемът е само в уплътненията, реално колкото са по-меки капачките, толкова по-хубаво се огъват по гърловината на бутилката. И аз съм имал проблеми с подобни капачки, но съм пробвал и много твърди и резултатът също не е добър, защото ми се случва да чупя с тях бутилките докато ги затворя :)

Re: Внимавайте с тези капачки!

МнениеПубликувано на: 19 Сеп 2017, 21:39
от Dejmos
Сравних всички видове, които ми се търкалят.
Тези са по-меки от жълтите в електронния магазин, но са еднакво твърди с белите, които се продаваха преди време.
Търкалят ми се и някакви бели с уплътнение от същата пореста гума, с които не съм имал никакви проблеми, но уплътнението им е значително по-дебело.

Каквато и да е причината, тези капачки не държат добре след затваряне с три различни затварачки - настолна, "Емили" и от древните лостови за бутилки и буркани. Е, с вторите две опитах да "поправя" нещата след първата, но едва ли положението ще е кой знае колко по-добро с нови капачки.

Re: Внимавайте с тези капачки!

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2017, 12:45
от Dave Lombardo
Убедил съм се, че всички капачки с отпечатаните пчелни пити отгоре са пълен боклук!
Жената купила капачки за буркани, да затваря с тях лютеница.
Докато затягах бурканчетата от общо 25 капачаки 21 ги превъртях без особен напън. Изключително калпава и мека ламарина!!! Като стиснеш отстрани леко и капачката се сгъва на две.
Изхвърлих ги и добре, че имах скътани в мазето 30-40 от старите капачаки. Хем използвани, но като ги натегна и затварят по-добре от консервните фабрики. Нити един буркан бомбаж! :D