Охлаждане на бирата във ферментатора преди бутилиране

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Охлаждане на бирата във ферментатора преди бутилиране

Мнениеот petiomalchev » 28 Юли 2017, 11:46

Зимата беше лесно да охладя бирата след края на ферментацията /за по добро избистряне/, местех я в неотопляемо помещение и готово.
Лятото и в мазата е около 20С, подходящ хладилник нямам да вкарам бидона.
Че реших проблема със замразени бутилки във фризера наредени около бидона и завити с 4-5 пласта изолация за ламинат 3мм.
DSC_4452.JPG

DSC_4451.JPG
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Охлаждане на бирата във ферментатора преди бутилиране

Мнениеот lhristov » 28 Юли 2017, 12:25

И до колко пада темп. вътре така?

Аз след 3-4 тия ден бурна прехвърлям в 10 литрови. След 2-3-4 дни слагам по 2 от тях в хладилника (имам бирен) за денонощие и след това бутилирам. Т.е. наливам сирапа или неферм. бира в нова бутилка и преливам отново. Чак тогава бутилирам.
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 95
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Re: Охлаждане на бирата във ферментатора преди бутилиране

Мнениеот petiomalchev » 28 Юли 2017, 19:30

Не съм я мерил но маркуча и тенджерата в която преливам правят отвъншната страна конденз.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11


Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта