Страница 1 от 1

Ароматизация на "сиропа" за карбонизация

МнениеПубликувано на: 23 Май 2017, 23:05
от Ico
Здравейте колеги,
Днес ми хрумна една идея, която може би е отдавна известна и използвана или пък е супер тъпа, но не успях да намеря информация за нея, затова моля за Вашето мнение.
Идеята ми е да се добавят различни аромати (цитусови кори, билки и други) по време на преваряването на захарния сироп, DME или да се изварят за няколко минути заедно с част от отделената мъст за карбонизация и да се добавят заедно с нея преди бутилиране.
Ползите според мен са, че ще се избегне престоят на етеричните масла по време на ферментацията и съответно тяхното "отлитане" под влияние на въглеродния двуокис при добавянето в последните минути на варката. От друга страна, според "другата школа", която препоръчва добавяне на тези съставки след края на първичната ферментация, те трябвя да се замразяват или да се киснат в спирт за да се избегне зараза, което пак си рисково за да не е останала някаква "гад" която да изплува или спирта да не прецака дрождите.
Но, ако се изварят за 10-тина минути ще се стерилизират и ароматите няма да се загубят под въздействие на въглеродния двуокис.
Отчитам, че ще се получи "мармаладен" вместо "свеж" вкус, но пък може да е от полза.
Как мислите, дали ще се получи?

Re: Ароматизация на "сиропа" за карбонизация

МнениеПубликувано на: 24 Май 2017, 12:52
от lukata
Привет колега!
Този начин на ароматизиране не съм го правил,но не виждам защо- да не се получи.
При положение ,че нещата с който ще ароматизираш няма да пуснат утайка-мисля,че могат да се добавят преди бутилиране.
А що се отнася до хмеленото чайче :D -може би е по-добре да се добави в края на ферментацията,за да паднат утаиките.
Сега съм намислил да спретна едно сезонче-та се чудя как да го ароматизирам :roll:
Но нека да кажат по опитните?

Re: Ароматизация на "сиропа" за карбонизация

МнениеПубликувано на: 04 Авг 2017, 23:03
от Ico
Да докладвам резултати. :)
Кората от един грейпфрут и два малки портокала настъргана и и изварена за 10 минути в 200 грама от предварително отделена мъст за карбонизация, дава прекрасен, подкрепящ вкус на 20 литра АРА при карбонизация. В АРА-та използвах Каскейд и Уилиамет, които не са много интензивни хмелове, но вкуса и аромата са прекрасни. Може би при изпозване на по-аромтани хмелове или при търсене на по-силен цитрусов аромат, количеството трябва да се завиши в пъти, но техниката действа - проверено. И може да извари за 5 мин. вместо за 10 за по-интензивен аромат.