Aмериканска пшенична без пяна и газировка;/

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Re: Aмериканска пшенична без пяна и газировка;/

Мнениеот victoryvt » 03 Яну 2017, 13:23

ПЕТ-бутилката ако е одървена както си трябва (а не само леко надута) освен отлежаване няма какво друго да иска.
Пяна ще има като на Кока Кола - силна и бързо падаща - ако няма никакви белтъчни съставки.
Т.е. правена е прекалено голяма и безмислена протеинова пауза.
Между другото - температурата за протеинова пауза е също така важна както и при озахаряването - 52-55 е за разграждане на едрите вериги, а под 52 - за свободен азот и аминокиселини.
Та ако се държи на добрата пяна - по-скоро на 54 трябва да е и за кратко.
Виждал съм с очите си домашна бира след прекалена протеинова пауза и прекалени битки с мътността - точно като Кока кола се наливаше, че и на цвят беше същата.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Aмериканска пшенична без пяна и газировка;/

Мнениеот winky » 03 Яну 2017, 13:44

ахаа, а за коя протеинова пауза говорим, за тази първата на 52-54 градуса ли? Аз за нея изчетох различни мнения, че е препоръчителна за пшеницата, пък после че и за нея не била задължителна и тн.
winky
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 54
Регистриран на: 03 Окт 2016, 15:15

Re: Aмериканска пшенична без пяна и газировка;/

Мнениеот Martin » 03 Яну 2017, 15:07

Протеиновата пауза е задължителна за всеки немодифициран малц, независимо дали е пшеничен или ечемичен. Работата е там че малцовете в сайта (Вайерман и Гръцкия) са силно модифицирани, и тази пауза не само е излишна но и противопоказна.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 984
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Предишна

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта

cron