Страница 1 от 2

Aмериканска пшенична без пяна и газировка;/

МнениеПубликувано на: 28 Дек 2016, 23:25
от winky
Здравейте,

направихме опит за американска пшенична, по съвети от АLL_ON.
Kaто цяло нямаше много проблеми като обикновенно и постепенно осавършенстваме нещата. Проблема който възникна е че бирата не прави пяна. Прави много малка пяна и доста бързо изчезва. Иначе има леко "дращене" като от газировка. Аромат, вкус и тн се е получила супер(благодаря на ALL_ON). Единствено газировката липсва. Ето и рецептата, ако някой има предположения къде сме сгрешили, за да знаем за друг път.

1.7 гръцки Pale Ale
1,7 wheat
0,1 CaraAmber

1. 7литра @ 52-55гр за 30минути
долях 3литра вряла вода= 10литра @ 65градуса за 50минути
15минути на 72гр -> йодната беше ок и вдигнах до 78 за mashout.

14 литра за промивка ( на 80градуса)

Варене 65минути
Цитра 10гр-50мин
10 гр -15мин
10гр - 10мин
20гр - 5мин преди края
Преди Варене= 19.8литра
След варене = 16.2 литра на точно 12% P.
Nottingam 8grama

След седмица във ферментатора бутилирах с общо 115 грама разтворени в 200мл вода. (това се пада по 7грама на литър).

ПП. Досега всеки път слагам по 7 грама, и пяната винаги е била добра.

Re: Aмериканска пшенична без пяна и газировка;/

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2016, 10:47
от Martin
Или дрождите са малко или температурата е ниска. Къде са бутилките? На каква температура? Разбълникай ги и ги сложи на топло за 3-4 дни.

Също така тази протеинова пауза с тези модифицирани малцове е почти излишна, а ако се прави поне да е 10ина мин. Иначе се получава обратен ефект и може да изчезне пяната. Но си мисля че проблема ти е газировката.

Re: Aмериканска пшенична без пяна и газировка;/

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2016, 11:18
от winky
За доферментация стояха 1седмица, след това ги разбърниках дрождите за да се дигне утайката и ги оставих пак да си доферментират. Общо 2 седмици. Стайна температура около 20градуса

Re: Aмериканска пшенична без пяна и газировка;/

МнениеПубликувано на: 29 Дек 2016, 11:56
от Martin
Значи най-вероятно дрождите са много малко останали. Изчакай още 1 седмица, може да се газират докрай.

Re: Aмериканска пшенична без пяна и газировка;/

МнениеПубликувано на: 01 Яну 2017, 15:23
от victoryvt
Капачките ? Бутилките ?
Една контролна ПЕТ бутилка има ли в партидата ?
Нотингама няма как да се преутаят и да са малко, по-скоро нещо гнило има в затварянето.
Например за първи път да си ползвал стъклени бутилки с ниско столче и затварачката да не може да натисне добре капачките.
От каква бира са ти бутилките , с каква затварачка, и какви капачки ?
Има ли на дъното утайка ?

Re: Aмериканска пшенична без пяна и газировка;/

МнениеПубликувано на: 02 Яну 2017, 15:33
от winky
Да имаше ПЕТ. още на 2рия ден се беше надървила страшно. Бутилките са суинг-топ и не би трябвало да има проблем със затварянето.
Да имаше утайка на дъното. След като ги разджурках, пак се утайха. Аз подозирам че или захарта ми е била кофти или не се е хомогенизирала добре. Макарче ползвам една и съща захар и добре разбърках сиропа преди бутилиране. Бирата и така се пие, но определено е по-слабо газирана от ейловете които пробвах преди. Въпроса е да не допускам пак грешката:)

Re: Aмериканска пшенична без пяна и газировка;/

МнениеПубликувано на: 03 Яну 2017, 10:09
от victoryvt
Не, виж си провери капачките. Тия суинг топи си имат живот и те, телта отслабва, гумите се напукват.
От каква бира са ?
(Щом пластмасовата се е одървила, няма какво да я мислиш захарта. Практикувай източване на бирата в кофа и разтваряне на захарния сироп в целия обем и след това пълнене - така няма как да сбъркаш дозата в различните бутилки.)
Има лесен начин да разбереш дали изпускат - остави една бутилка легнала - така че течността да стига до капачката. Ако изпуска - ще има мокро и загуба на течност.

Re: Aмериканска пшенична без пяна и газировка;/

МнениеПубликувано на: 03 Яну 2017, 11:03
от Martin
Точно даже суинг топа трябва да се внимава. Имал съм доста незатворени от тях добре. Леко накриво да е капачката и въздиша. Трябва идеално право да е сложена.

Re: Aмериканска пшенична без пяна и газировка;/

МнениеПубликувано на: 03 Яну 2017, 11:20
от ALL_ON
Спомням си нещо интересно, което ми сподели колегата, когато обсъждахме причината, за липсата на пяна и газировка. Въпреки, че контролното ПВЦ се е удървило добре, при отваряне и наливане, същата работа :think: Предложих му да направи една снимка на налята я чашата бира да видим толкова ли е зле както я описва? Сега чакаме да видим.

Re: Aмериканска пшенична без пяна и газировка;/

МнениеПубликувано на: 03 Яну 2017, 13:18
от winky
15644237_10154686423471397_993893270_n.jpg


Tова е прясно налята, вижда се че мехурчетата са доста едри, минута по късно пяната почти изчезва.

Виктор, да точно така правя. От ферментатора в кофа с канелка, там изсипвам захарния сироп, разбърквам хубаво и тогава почвам наливането.
Бутилките са основно от Бернард, няколко Гролша и тук таме някакви други. Уж са в добро състояние, не съм забелязъл да течат или да капят.

Владо, да това го бях забравил за ПВЦ-то