Страница 1 от 1

Въпрос за вторичната ферментация

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 09:31
от ChinoMoreno
Здравейте,

Искам да направя газировката без да добавям захар. Прочетох, че мога да си отделя от пивната мъст, да я замразя, като после да я използвам за втората ферментация (газирането).

Въпроса е на 25 л пивна мъст, колко трябва да отделя за газировката. Очаквам да успея да я озахаря на 11-12P.

Благодаря!

Re: Въпрос за вторичната ферментация

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 11:20
от mayosha

Re: Въпрос за вторичната ферментация

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 11:27
от victoryvt
Смятай :
трябват ти поне 7гр. ферментируеми захари на литър бира.
При 12% екстракт в 1л. има грубо 120гр. от които ще изферментират около 85% или 102гр.
Ако ще бутилираш 22л. ще трябват 22 по 7 = 154гр. ферментируеми или около 1.5л. неферментирала пивна мъст.
Т.е. от 25л. след варката ще си отделиш 1.5 до 2л. да чакат, а другите 23л. да ферментират.
Намери си бутилка, която е точно 1.5л. (от разни безалкохолни има) и я напълни до ръба, да няма въздух. Завий капачката така че да излезе малко и слагай в най-студената част на хладилника.
Не е нужно да се замразява, стига да е на под 5-6 градуса в хладилника.
Ако ще го замразяваш - тогава не пълни до ръба, а остави малко въздух за да има накъде да се разширява при замръзването.

И вярно че вече е писано по въпроса.
И че е за раздела "Газировка ..."

Re: Въпрос за вторичната ферментация

МнениеПубликувано на: 21 Ное 2015, 11:39
от ChinoMoreno
Благодаря! Ще гледам другия път да не се повтарям с въпроси :)

Re: Въпрос за вторичната ферментация

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2017, 11:47
от vlado05
Здравейте, въпросът ми е следният:
Проблем ли е да съхранявам карбонизирана вече бира(в бутилки със захар), при t° C 8°-12°. Просто имам недостиг на хладилници. :)

Re: Въпрос за вторичната ферментация

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2017, 11:58
от 5th-hokage
Не, но имай в предвид че ферментацията продължава (макар и бавно) и ако не си сметнал добре нещата ще имаш прегазирана бира, а при повичаване на температурата - счупени бутилки (това не е много приятно)

Re: Въпрос за вторичната ферментация

МнениеПубликувано на: 06 Дек 2017, 12:04
от vlado05
Ами ползвам декстроза 8гр/лт. Дано да няма експлозия.