Въпрос за вторичната ферментация

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Въпрос за вторичната ферментация

Мнениеот ChinoMoreno » 21 Ное 2015, 09:31

Здравейте,

Искам да направя газировката без да добавям захар. Прочетох, че мога да си отделя от пивната мъст, да я замразя, като после да я използвам за втората ферментация (газирането).

Въпроса е на 25 л пивна мъст, колко трябва да отделя за газировката. Очаквам да успея да я озахаря на 11-12P.

Благодаря!
ChinoMoreno
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 45
Регистриран на: 05 Ное 2015, 16:52

Re: Въпрос за вторичната ферментация

Мнениеот mayosha » 21 Ное 2015, 11:20

Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 150
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Въпрос за вторичната ферментация

Мнениеот victoryvt » 21 Ное 2015, 11:27

Смятай :
трябват ти поне 7гр. ферментируеми захари на литър бира.
При 12% екстракт в 1л. има грубо 120гр. от които ще изферментират около 85% или 102гр.
Ако ще бутилираш 22л. ще трябват 22 по 7 = 154гр. ферментируеми или около 1.5л. неферментирала пивна мъст.
Т.е. от 25л. след варката ще си отделиш 1.5 до 2л. да чакат, а другите 23л. да ферментират.
Намери си бутилка, която е точно 1.5л. (от разни безалкохолни има) и я напълни до ръба, да няма въздух. Завий капачката така че да излезе малко и слагай в най-студената част на хладилника.
Не е нужно да се замразява, стига да е на под 5-6 градуса в хладилника.
Ако ще го замразяваш - тогава не пълни до ръба, а остави малко въздух за да има накъде да се разширява при замръзването.

И вярно че вече е писано по въпроса.
И че е за раздела "Газировка ..."
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1970
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Въпрос за вторичната ферментация

Мнениеот ChinoMoreno » 21 Ное 2015, 11:39

Благодаря! Ще гледам другия път да не се повтарям с въпроси :)
ChinoMoreno
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 45
Регистриран на: 05 Ное 2015, 16:52

Re: Въпрос за вторичната ферментация

Мнениеот vlado05 » 06 Дек 2017, 11:47

Здравейте, въпросът ми е следният:
Проблем ли е да съхранявам карбонизирана вече бира(в бутилки със захар), при t° C 8°-12°. Просто имам недостиг на хладилници. :)
vlado05
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 11
Регистриран на: 13 Окт 2017, 19:28
Местоположение: Пловдив

Re: Въпрос за вторичната ферментация

Мнениеот 5th-hokage » 06 Дек 2017, 11:58

Не, но имай в предвид че ферментацията продължава (макар и бавно) и ако не си сметнал добре нещата ще имаш прегазирана бира, а при повичаване на температурата - счупени бутилки (това не е много приятно)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 334
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Въпрос за вторичната ферментация

Мнениеот vlado05 » 06 Дек 2017, 12:04

Ами ползвам декстроза 8гр/лт. Дано да няма експлозия.
vlado05
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 11
Регистриран на: 13 Окт 2017, 19:28
Местоположение: Пловдив


Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта