карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот dr_slavov » 24 Окт 2017, 08:20

ultrashock написа:Установих, че мъстта която съм отделил е от първата на около 18-20Р, вместо 12Р, което доведе до доста по-газирана бира, но и така ми харесва.
Опита не ми изглежда много представителен. Не сравняваш ябълки с ябълки. Сам казваш, че в бирата газирана с мъст си добавил като цяло повече захари. Нормално да се газира по-бързо и да има повече пяна.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот ultrashock » 24 Окт 2017, 12:21

Хич даже :) мисля да не го повтарям, а да мина изцяло на газиране с мъст, до момента, в който се оборудвам с кегератор.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот lhristov » 24 Окт 2017, 22:00

ultrashock написа:Резултата е на лице - тествах и двата варианта. Тази със захар се газира значително по-бавно, пяната е по-едра и по бързо пада. Тази, газирана с пивна мъст стана на 3 тия ден от бутилирането (следях ПЕТ бутилките) и пяната е много по фина и се задържа по стените на чашата.


Установих, че мъстта която съм отделил е от първата на около 18-20Р, вместо 12Р, което доведе до доста по-газирана бира, но и така ми харесва.
Извода: мисля от сега нататък винаги да ползвам мъст за газиране, вместо захар. Някак си идеята да добавям захар към нещо домашно направено, хич не ми харесва, а пък и резултата с мъст е по-добър.


Че е станало "хаУс" около теб е ясно. Купон викаш...?
Аз държа да ревизираш това си мнение, защото е много подвеждащо и невярно. Направи си пробите коректно. Газирай с еднакво количество захари, изчакай достатъчно и тогава докладвай.
Моят опит и практика казва друго. Но ще го спестя. Засега!
"Лоша бира няма, има само сгрешен стил."
Мартин -много уважаван от мен стиладжия!
lhristov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 104
Регистриран на: 29 Ное 2013, 23:20
Местоположение: София

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот Foreigner » 24 Окт 2017, 23:31

Колега lhristov, ултимативният тон е изключително нетипичен за този форум! Много типичен е за един друг, който добре познаваш. Моля те, ако можеш да си полезен, да го правиш по по-елегантен начин. В противен случай ще се окажеш в изолация, а целта ни е точно обратната.

Поздрави!
Аватар
Foreigner
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 258
Регистриран на: 18 Окт 2014, 12:35
Местоположение: София

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот ultrashock » 25 Окт 2017, 09:29

Донякъде е прав lhristov, подвеждащи са ми резултатите, но съм описал защо и при какви обстоятелства. За хаУса няма да коментирам(сигурно защото слушам и доста електронна музика) :lol:
lhristov сподели все пак какво показва твоята практика?
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот victoryvt » 26 Окт 2017, 10:28

Неварената пивна мъст може да ти докара следните неприятности :
1. Няма гаранция че е стерилна, макар че ако е източвана на над 75гр. би следвало да е почти стерилна.
2. Белтъците са в разтворено състояние и ще си навлечеш като минимум - мътност, като максимум - добра среда за развитие на бактерии.
3. Не е охмелявана - ще падне ИБУ-то като цяло. Макар и с неголям процент.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот ultrashock » 26 Окт 2017, 11:39

Благодаря за разясненията, грешката ми не е малка. Хубавото е, че по-малко от половината е така газирана, а вече почти се изпи :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот petiomalchev » 26 Окт 2017, 18:01

Foreigner написа:Колега lhristov, ултимативният тон е изключително нетипичен за този форум! Много типичен е за един друг, който добре познаваш.

За кой форум става дума че немога да се сетя :D
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот peshcobg » 03 Дек 2017, 23:31

Здравейте,

При карбонизация с мъст в кег има ли някаква специфика? Питам, защото има една тема за мини-кеговете, където се казва, че за тях мъстта трябва да е на половина поради някаква причина. Аз си мисля, че за нормален кег не би трябвало да има разлика от пропорцията която е за бутилки.

Благодаря!
Пешо
peshcobg
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 47
Регистриран на: 28 Дек 2016, 00:48

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот gorang » 04 Дек 2017, 12:12

Моят скромен опит казва, че 3 гр./литър е ОК и за големите кегове - дори и да не е газирана много в началото, пак става за пиене, а и не се прегазира за времето до свършването на кега.
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

ПредишнаСледваща

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта