Страница 1 от 3

Захар(и) за бутилкова карбонизация

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2015, 16:05
от alvinator
Колеги,
моля някой да сподели най-удачната захар (захари, без значение вида) за бутилкова карбонизация, съобразено обаче с магазинната мрежа - офлайн и онлайн. Къде, как, колко струва.
В случая изключваме варианта с пивна мъст.

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

МнениеПубликувано на: 10 Яну 2015, 19:03
от victoryvt
По предпочитание отзад напред :
1. Най-лесно, но и най-зле от към качество на крайния продукт - кристална захар от бакалията. Към днешна дата цена около 1-1.20 лв. за кг. Ферментира до край и не добавя никакви миризми и вкусове. Не помага и с минерали, намалява тялото на бирата. Дрождите не могат да я ферментират дирекно, но успешно я усвояват благодарение на ензима инвертаза, който отделят.
2.Кафява или тръстикова захар - не съм я тествал, някои я ползват като заместител на кристалната, за да добави лек аромат на ром. Би трябвало да съответства по грамаж на кристалната.
3. Глюкоза, декстроза - най-лесно усвоимата захар от дрождите, ферментират я до край, но като еквивалент на грамаж би трябвало да се завиши с около 10-20% спрямо съответното количество кристална захар - примерно, ако сте добавяли традиционно по 5-7гр. на литър кристална захар, с декстроза или глюкоза - ще трябва 6-8гр. (Декстрозата е глюкоза на прах)
4. Същото но от озахаряване на царевичен грис - т.н. царевична захар, не знам дали тук се намира. Американските домашняри я ползват често - Corn Shugar. Възможно е и да е същото като декстроза, но не съм сигурен. Най-близо е до малцовия екстракт, но няма минерали и също се усвоява до край.
5. Фруктоза, мед, меласа ... според мен нямат място в бирата, но някои ги ползват.
6. Малцов екстракт - течен или сух, без значение. Разликата е в цената и в съхранението. 1кг. сух малцов екстракт се равнява на около 800 гр. кристална захар. Или ако дозирате 5гр. кристална захар на литър, от сухия малцов екстракт трябва да сложите 7гр. за да сеполучи същото газиране. Разликата е в неферментируемите захари, които не оголват тялото на бирата.
Течният малцов екстракт е по-евтин от сухия (и то доста) защото се получава по-лесно, но и защото в него все пак има вода - обикновено е с концентрация около 80%. Т.е. 1кг. течен екстракт има 800гр. екстракт и 200гр. вода.
За него дозирането трябва да се завиши още :
вместо 5гр. кристална захар - 9гр. течен малцов екстракт ще даде същата газировка.
Цената му е около 9лв. за кг. (сравнено с почти 20 за кг. сух)

Ползването на малцов екстракт, освен за тялото на бирата има и друг полезен елемент - той съдържа пълен комплект от минерали, такива каквито ги получаваме при озахаряването на основното количество мъст.
Когато се опитваме да газираме определена силна откъм алкохол бира в бутилката, дрождите изпитват няколко проблема :
1. Липса на минерали (защото са ги изконсумирали в началото на ферментцията).
2. Високо съдържание на алкохол.
3. Високо налягане в бутилката по време на газировката.

Всички тези фактори им влияят зле на кондицията и в определени случаи произвеждат лоши миризми.
Или недогазират бирата.Или някъде по средата.
Ползването на малцов екстракт възстановява минералния състав до някъде и с това подобрява действието на дрождите бутилката.
Има и специални дрожди за бутилкова газировка - те се ползват само за газирането. И то ако основните са добре утаени и почти липсват в бутилките.
Има ги вече и тях в магазина.

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

МнениеПубликувано на: 12 Яну 2015, 22:49
от alvinator
Викторе, благодаря за подробната информация!
Като си говорим за декстроза/глюкоза, това може ли да се ползва? Намира се в аптеките.

Изображение

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2015, 12:02
от victoryvt
Естествено, ама защо от аптеката ?
Там ще е скъпо.

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2015, 15:28
от alvinator
Никъде другаде не намерих глюкоза на прах. Толкова съм търсил явно, де..

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

МнениеПубликувано на: 13 Яну 2015, 17:58
от daniel.trifonov
Alvinator, иди в някой магазин за лабораторни реактиви и химикали. Там ще намериш много продукти с качество за хранителни/фармакопейни цели.
Аз лятото правих черешов ейл, но е доста странно като отпиеш - черешов вкус без сладост. Мислих да купя лактоза и да подсладя леко преди бутилиране. Лактозата не ферментира и сладостта си остава. ...В крайна сметка не стигнах до лактозата, защото във Варна нямаше, а не ми се плащаше доставка от София.

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

МнениеПубликувано на: 17 Яну 2015, 19:32
от alvinator
Е, то като ще се вдигам с градския транспрот да търся магазин за реактивни материали (автобус, метро, такси), ще ми излезе същото като от аптеката :)

Някой пазарувал ли е нещо подобно онлайн?

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

МнениеПубликувано на: 18 Яну 2015, 18:16
от daniel.trifonov
Онлайн -да, но пак му плащаш транспорта. Няма как иначе.
Звъниш на който си харесаш и си уговаряте транспорта.

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

МнениеПубликувано на: 18 Яну 2015, 22:46
от vsd
Глюкоза на прах съм си взимал от Карфур, беше сложена заедно с някакви изгъзени био храни, а не на щанда със захарта. Това е в магазина им в The Mall на Цариградско. Иначе течна глюкоза в бурканчета има в Кауфланд, мисля че и с нея ще стане, като компенсирате съдържанието на вода. Не си спомням обаче какви бяха цените.

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

МнениеПубликувано на: 19 Яну 2015, 09:55
от victoryvt
Последната доставка на малцов екстракт - светъл , течен с 80% съдържание е при цена за продаване 9лв. за кг.
Тъй че - ако ще купувате нещо дето няма да е малцово , а е по-скъпо от 9лв. за кг. - по-добре си купете малцов екстракт.
След време ако утъпчем пътеката, може цената да слезе и до 5-6лв. за кг. течен екстракт.