Захар(и) за бутилкова карбонизация

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот Martin » 05 Окт 2016, 11:33

Както каза колегата това е най-оптималния вариант. Така наречената Bottling bucket. Ако имаш бутилка с СО2 можеш да избегнеш потенциално окисление.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 984
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот Dejmos » 05 Окт 2016, 23:49

Имам кран на новия ферментор и реших при първото му ползване да си спестя преливане и потенциално окисление. Иначе и аз мислех да ползвам лаутернтюна за бутилиране, дори нямаше да имам мъртъв обем (кранът ми е монтиран на дъното и мъртвият му обем е 100ина милилитра). Но директно от ферментора е къде-къде по-лесно и удобно. Е, някой трябва да дозира захарния сироп, но жената се нагърби с тази високо отговорна задача. За около час напълних 50-ина литра в 27 половинки и останалото в литровки

За дозиране на захарта използвах метода на dr_slavov, отново му благодаря за идеята. Иначе ме чакаше някакво безумно смятане е нагаждане на разтвори.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 668
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот dr_slavov » 06 Окт 2016, 23:07

Още една идея за улесняване на процеса за тези които дозират захарта в бутилка.
DSC_1322.JPG

Това на снимката е пистолет за ваксинация на голям брой животни в промишленото животновъдство. Може да се настройва да дозира от 0,5 до 5мл. Потапяте мъркуча в захарния разтвор и стискате във всяка бутилка. 100 бутилки за около 10мин. :o Обезмисля преместването на бирата в друг съд преди бутилиране.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 445
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот Dejmos » 07 Окт 2016, 12:25

Откъде и за колко?
Изгледа много удобно.
А аз си играх да ограничавам хода на спринцовката с една карфичка, за да тегли точно 5мл... :(
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 668
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот asenr » 08 Окт 2016, 07:23

Захарният сироп се преварява, за да се дезинфекцира водата, а не захарта. Да слагаш захар директно в бутилките е напълно безопасно.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 181
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот dr_slavov » 08 Окт 2016, 18:48

Dejmos написа:Откъде и за колко?
Това е една от фирмите която внася таково оборудване. http://www.alfavet.bg/bg/product/157/24

asenr написа:Захарният сироп се преварява, за да се дезинфекцира водата, а не захарта. Да слагаш захар директно в бутилките е напълно безопасно.
Факт. Обаче аз до момента не съм измислил акуратен, бърз и удобен начин да дозирам по 2,5г захар на бутилка. Когато се направи разтвор е много по-лесно.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 445
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот Dejmos » 08 Окт 2016, 22:30

Уха, добра цена. И тази не изглежда регулируема, посочени са фиксирани обеми.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 668
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот asenr » 13 Окт 2016, 00:27

dr_slavov написа:
asenr написа:Захарният сироп се преварява, за да се дезинфекцира водата, а не захарта. Да слагаш захар директно в бутилките е напълно безопасно.
Факт. Обаче аз до момента не съм измислил акуратен, бърз и удобен начин да дозирам по 2,5г захар на бутилка. Когато се направи разтвор е много по-лесно.

Аз това горното го бях писал във връзка с това:
Dejmos написа:Не искам да слагам непреварена захар или екстракт, заради шанса да внеса някаква зараза.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 181
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот Dejmos » 13 Окт 2016, 11:30

Колкото до точен и лесен начин за дозиране на 2,5 гр захар в бутилка...
Захар на пакетчета? Би трябвало да са точно 2,5 гр. Има фирми, предлагащи по 2гр., има и по 5 гр.
Но наливането на бирата, в която има разтворен СО2 върху кристална захар ще образува доста пяна. Което май не е чак толкова лошо - ще изгони част от кислорода.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 668
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Захар(и) за бутилкова карбонизация

Мнениеот Martin » 13 Окт 2016, 12:06

Dejmos написа:Колкото до точен и лесен начин за дозиране на 2,5 гр захар в бутилка...
Захар на пакетчета? Би трябвало да са точно 2,5 гр. Има фирми, предлагащи по 2гр., има и по 5 гр.
Но наливането на бирата, в която има разтворен СО2 върху кристална захар ще образува доста пяна. Което май не е чак толкова лошо - ще изгони част от кислорода.


Да ти кажа доста съм правил така, не се пени. Виж ако направиш обратно, да налееш първо бирата и после да сложиш захарта, става страшно. Всичко в пяна.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 984
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Предишна

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта