Страница 5 от 6

Re: Бутилиране на бирата

МнениеПубликувано на: 20 Авг 2016, 01:50
от ALL_ON
Така, дрождите, който си използвал са Нотингам, а хмелът Нортръм Брюер! Тези дрожди за мен са едни от най-добрите, които винаги дават добри резултати, стига да се борави с тях правилно. В случая обаче виждам лек проблем, по-горе беше писал, че ферментацията ти е при температура около 25 гр.. Тази темпаратура идва висока за Нотингам според мен. Възможно е да имаш повече феноли в бирата, но все пак ще пиеш бира :) Бирата към която ти се стремиш е лагерна бира, а тази която си наравил е ейлова, тоест нямат нищо общо, освен факта, че са бири :D Лагерните бири се правят по-бавно и до някъде по-трудно, предвид, че е необходимо да се съобразят повече неща, да се контролира по-стриктно температурите и др. За мен обаче ейлът си остава по-добрата бира (въпрос на вкус)! Смятам, че с течение на времето (и варките), ще направиш много по-добри бири от това, към което се стремиш сега ;)

Re: Бутилиране на бирата

МнениеПубликувано на: 20 Авг 2016, 10:25
от stiano
Зимата може да опитам и лагер до тогава ще варя,ще пробвам,ще чета ...
И да се надяваме че и аз ще мога да почерпя със нещо хубаво ;)

п.п
Ако може да ми препоръчате някой саит или нещо четене, някъде мярнах че програма има за изчисляване на нещо.

Re: Бутилиране на бирата

МнениеПубликувано на: 20 Авг 2016, 11:18
от ALL_ON
http://www.brewersfriend.com/stats/
Това е сайтът, който повечето използват. Има различни калкулатори, както и възможност да си сътвориш рецепта. Разгледай го, лесен е за ориентиране!

Re: Бутилиране на бирата

МнениеПубликувано на: 12 Сеп 2016, 11:21
от 5th-hokage
Интересно ми е някой знае ли на какво налягане издържат обикновенните стъклени бирени бутилки преди да се счупят? Търсих из нета (не много) но не успях да открия конктерни стойност.

Re: Бутилиране на бирата

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2016, 09:56
от ultrashock
Мисля, че въпроса ми е за тази тема:
Приближава момента за бутилиране. Имам две стари затварчаки, една голяма и една малка, предполагам добре познати на всички:
zatvara4ka.JPG

Опитах с тези на тестови бутилки и реалността е, чв трябва да леко почукване с гумен чук отгоре, иначе не се получава само с натискане.
Мога ли да ползвам тях или да купувам от тези по професионалните, каквито има в магазина?

Re: Бутилиране на бирата

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2016, 11:59
от asenr
Дали може - може, но ако си вземеш от по-хубавите, ще си спестиш много мъки :)

Re: Бутилиране на бирата

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2016, 15:07
от Yaskata
и без чук можеш да минеш - натискаш по-силно от ляво, после от дясно. Така 2-3 пъти и си готов. Става си супер с тях, но са много трудоемки. Ако затваряш 20тина шишета не е проблем, но като минеш на по-големи варки ще трябва да смениш и затварачката - 60 шишета на ръка си е жива мъка ;)

Re: Бутилиране на бирата

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2016, 16:20
от nurv
Дори за 20 шишета не бих си го причинил. Тези затварачки са ми детски ужасен спомен :) Аз си взех такава:
Изображение

Жена ми затваря бутилките с лекота докато аз разливам.

Re: Бутилиране на бирата

МнениеПубликувано на: 03 Ное 2016, 20:23
от ultrashock
Със следващата поръчка от магазина ще си набавя една. Благодаря!

Re: Бутилиране на бирата

МнениеПубликувано на: 04 Ное 2016, 20:00
от ultrashock
Понеже в неделя ми предстои бутилиране. Днес измерих захарност - около 3. Идеята ми е да прелея всичко в съд с канелка, като първо преля малко от бирата след това ще сложа захарния сироп вътре и накрая остатъка, за да се размесят хубаво.
Направих тест, като опитах по метода на скачените съдове да напълня една бутилка с вода, но явно маркучите ми са прекалено дебели. Взех един по тънък ама и той е дебел (влиза в гърлото и е почти колкото него). Доста е твърд и не мога да го затисна, за да спра потока. Да купя възможно най-тънкия маркуч (от сорта на тези дето слагат системи в болниците) или какво ще ме посъветвате да направя?
Другия ми въпрос е как да спирам потока, то като тръгне няма спиране? Т.е. докато наливам и сменям бутилките как да спирам временно потока и как да контролирам количеството?
Благодаря!