Re: Бутилиране на бирата
Публикувано на: 06 Апр 2016, 15:54
Аз ще използвам темата да задам един въпрос.
Когато бутилираме и прехвърляме от ферментатора по бутилките трябва ли пак да се прецежда по някакъв начин? Знам, че не е добре мъстта да прави контакт с въздуха за да не се окисли. Затова имаме този маркуч от магазина и смятаме с него да пресипваме в бутилките, но се притеснявам да не засмучем и от утайките на дъното?
Втори въпрос отново свързан с този процес - сифонът, който имаме е с малка помпичка, която засмуква мъстта за да тече в бутилката. Ако тази помпичка я стисна докато тръбата е във ферментатора няма ли да вкарам кислород при мъстта и да се окисли? Трябва ли всеки път да стискам помпичката преди да вкарам тръбата във ферментатора?
Извинявам се за глупавите въпроси, но това ще е първото бутилиране.
Когато бутилираме и прехвърляме от ферментатора по бутилките трябва ли пак да се прецежда по някакъв начин? Знам, че не е добре мъстта да прави контакт с въздуха за да не се окисли. Затова имаме този маркуч от магазина и смятаме с него да пресипваме в бутилките, но се притеснявам да не засмучем и от утайките на дъното?
Втори въпрос отново свързан с този процес - сифонът, който имаме е с малка помпичка, която засмуква мъстта за да тече в бутилката. Ако тази помпичка я стисна докато тръбата е във ферментатора няма ли да вкарам кислород при мъстта и да се окисли? Трябва ли всеки път да стискам помпичката преди да вкарам тръбата във ферментатора?
Извинявам се за глупавите въпроси, но това ще е първото бутилиране.