карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот rajev » 28 Сеп 2018, 19:57

Въпрос:
защо да не се отдели мъст след варенето когато е вряла и е охмелена точно преди да се закваси???Наздраве
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 377
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот lukata » 28 Сеп 2018, 21:08

Нали точно такава мъст добавяме...до колкото знам :? добавям тази от финалното прецеждане от торбата ....или греша???
lukata
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 61
Регистриран на: 04 Юли 2016, 10:34
Местоположение: Чавдар

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот victoryvt » 29 Сеп 2018, 10:37

Васко (Ръжев), спиш , Васко :)
Отделената за газировка пивна мъст е точно от същата, която е след варката. Просто не влиза цялата във ферментатора , а около 5-10% се оставя за после.
И да, и аз обикновено ползвам тази от прецеждането на утайките в казана. Понякога е по-малко, понякога е точно колкото трябва.
Ако е по-малко, вземам от ферментатора преди да съм вложил дрождите.
Тубичката с неферментиралата мъст я държа в един фризер, пригоден за хладилник (на около 3гр. Целзий) и досега не е имало случай да се развали.
В кеговете ако газирам с мъст добавям около 5л на 100л. вместо 10, защото така кегът е слабо газиран, но държи дълго време на стайна температура.
Преди да го вкарам в кегератора за пиене - го надувам принудително за един ден и така вдигам още малко газировката.
Ако го газираш с 10% пивна мъст (или 7-8гр/л/ захари) после на кегератора започва много да се пени и накрая на изпиването вече е само пяна.
Ако обаче ще пълниш бутилки от кега - тогава си трябва да е добре газиран, даже малко повече, защото при пълненето все пак се загубва малко от газировката.
И пълненето е добре да е на около 5 градуса температура на бирата, при по-високи температури много се разпенва.
Отлежават.......пият се:
Изображение..........ИзображениеИзображение
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 1996
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот rajev » 29 Сеп 2018, 19:48

Здравей Виктор. До сега бутилките съм ги газирал замо със захар.Тази година лагерите ще ги газирам с отделена мъст (време е и аз да еволюирам , а не като кроманьонец :mrgreen: ).
Аватар
rajev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 377
Регистриран на: 14 Ное 2013, 17:53
Местоположение: Пловдив

Re: карбонизация с отделена (не ферментирала) мъст

Мнениеот MadButcher » 01 Окт 2018, 12:53

За един лагер миналата година отделих заквасена, но все още не ферментирала мъст. Причината беше, че забравих да направя това след охлаждането и сложих дрождите в цялото количество. Не ми се връщаше на варианта да газирам със захар, от който се отказах след третата варка. Замръзих така около 1,5л., 11Р за 20л. бира и после газирах с нея
Аватар
MadButcher
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 179
Регистриран на: 04 Апр 2017, 15:59
Местоположение: Велико Търново

Предишна

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron