До колко бара може да се вдигне налягането на ферментатора,

Дискусия относно методите за газиране и начините за разливане на бирата - бутилки, кегове, бурета и т.н.

Модератор: Martin

Re: До колко бара може да се вдигне налягането на ферментато

Мнениеот Dejmos » 07 Дек 2017, 15:55

Това устройство не е клапан за регулуране на налягането, а предпазен клапан за flash arrester в система с ННО газ (браунов газ). Освобождава налягането в системата ако се върне пламък по тръбопровода и детонира газа в буферния съд (bubblera).
Не че подобна конструкция не може да се ползва за нашите нужди, но трябва да е по-прецизно изработена, с по-фини детайли и с регулиращ винт.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 552
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: До колко бара може да се вдигне налягането на ферментато

Мнениеот balabanoff » 07 Дек 2017, 20:15

Dejmos написа:Това устройство не е клапан за регулуране на налягането, а предпазен клапан за flash arrester в система с ННО газ (браунов газ). Освобождава налягането в системата ако се върне пламък по тръбопровода и детонира газа в буферния съд (bubblera).
Не че подобна конструкция не може да се ползва за нашите нужди, но трябва да е по-прецизно изработена, с по-фини детайли и с регулиращ винт.


Да, трябва винт. Може да стане със стъклена съчма от бутилка с алкохол. Може да се ползва и гърлото за легло. А за корпус пластмасовите фитинги са добри и евтини.
Гледах промишлени, над 200 лева са
Best Frends Forever
balabanoff
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 23
Регистриран на: 24 Ное 2017, 02:17
Местоположение: Стара Загора

Re: До колко бара може да се вдигне налягането на ферментато

Мнениеот Dejmos » 08 Дек 2017, 14:49

Със стъклено топче в гърлото на бутилката едва ли ще стане. Няма да уплътни добре под налягане. Трябва ти гумено уплътнение.

Може би ще е по-лесно да подходиш по друг начин - ферментираш малко количество мъст с мая или с по-голямо засяване с бирени дрожди в друг съд, за да знаеш със сигурност на какъв остатъчен екстракт ти завършва ферментацията. Смяташ колко захари ти трябват за нужното ниво на газиране и при достигане на тази стойност в основния съд - махаш водния клапан и затваряш плътно. Ще трябва да мериш често екстракта, но ще си спестиш инженерните предизвикателства.
И да имаш резерв от издържливост на ферментора, за да не гръмне, ако сбъркаш с малко сметките.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 552
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Предишна

Назад към Газировка (карбонизация) и бутилиране / кегиране

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron