Страница 1 от 1

Озахаряване и варене в различни дни?

МнениеПубликувано на: 01 Апр 2019, 16:33
от NasoD
Здравейте,

както и темата подсказва, се чудя, някой пробвал ли е да направи озарахряването в един ден, после да остави мъстта за ,приемрно 16-24 ч.(под капак, разбира се) и да направи варката на следващия ден? Какви проблеми може да възникнат от подобна "пауза"? Благодаря предварително за съвети.

Re: Озахаряване и варене в различни дни?

МнениеПубликувано на: 01 Апр 2019, 16:58
от MadButcher
Сериозно прочети темата за начинаещи преди да задаваш такива въпроси!

Re: Озахаряване и варене в различни дни?

МнениеПубликувано на: 01 Апр 2019, 17:57
от victoryvt
Единствения начин това да стане успешно е само ако се охлади събраната мъст до 5гр. и се съхранява така за няколко дена.
След това ще трябва да я загряваш от 5 гр. до кипене, което е безмислен харч на енергия.
Другия вариант е да я задържиш някак си на 75-78 гр до следващия ден, което пак е разход на енергия.
Падне ли температурата на пивната мъст на около 40-45гр. веднага се появяват млечно-кисели бактерии и превръщат пивната мъст в пелена, нещо като огромен сопол. Мирише на кисело и още 100 неприятни миризми.
То вярно че като заври после ще се убият бактериите, но киселото си остава. Остават и другите миризми.
По подобен начин се подкислява целия майш когато се прави Берлинер вайсе - вид кисела бира.

Re: Озахаряване и варене в различни дни?

МнениеПубликувано на: 02 Апр 2019, 07:31
от NasoD
Виктор, мерси много за бързия отговор. Продължавам с четенето ;)

Re: Озахаряване и варене в различни дни?

МнениеПубликувано на: 02 Апр 2019, 07:56
от Dejmos
Ако не ти достига времето за пълна варка, можеш да спреш след варенето.
Аз така правех в началото. Озахаряване и варене едната вечер след работа, прецеждане и заквасване следващата. Мятах една кърпа, напоена с разтвор на
окорон върху казана, затварях плътно и я оставях да си изстива и утаява. За 24 часа мъстта ставаше идеално бистра. Нощите все още са достатъчно студени за такова охлаждане.

Re: Озахаряване и варене в различни дни?

МнениеПубликувано на: 02 Апр 2019, 09:07
от MadButcher
Обикновено и аз през студените месеци оставям сварената пивна мъст да се утаи през ноща, но след като е охладена със серпентина. Тоя експеримент със самоохлаждането го пробвах през зимата и въпреки студа казана беше още топъл след 14 часа, което хич не е добре. Получи се много добра бира и нямах последствия, но не повторих. Има голям набор от рискове в това, да оставиш бирата топла. Най-малкото, което е, че не може да утаи добре, не правиш уърпуул и така.

Re: Озахаряване и варене в различни дни?

МнениеПубликувано на: 02 Апр 2019, 09:19
от ultrashock
Не съм рискувал до сега да я оставя дори охладена. То приключи ли варенето и охлаждането, остава не повече от 30-40 мин работа, за какво да оставям днешната работа за утре. Е да, ще се утаят повече белтъци и гадости, но това може да стане и с един хубав Whirpool и 40-60 минути изчакване. Отделно помага и базука филтър на казана за варене + последните литри през жълтата торба :)

Re: Озахаряване и варене в различни дни?

МнениеПубликувано на: 02 Апр 2019, 10:08
от Martin
Да си кажа и аз моите 5 стотинки.

Не съм правил такива експерименти, и не мисля че ще правя (озахаряване днес, варене утре). Ако нямам време да направя цяла варка, просто правя суров ейл или short and shady (30-45мин озахаряване и 15мин варене)

НО!

Не мисля че това ще е проблем. След маш аута на 80 градуса, вътре живи бацили практически няма. И за млечно-кисела ферментация както казва Виктор трябва по някакъв начин да се добавят за да тръгне. Също така и като човек правил няколко пъти sour mash, за толкова кратко време, дори и да попадне нещо и да тръгне ферментация, ще е толкова малко че няма да повлияе на мъста, даже може да свали пе-хато леко и да помогне на дрождите после да тръгнат по-лесно. Имай впредвид обаче, че ако са останали здрави ензими в майша, ще продължат да цепят захарите и бирата е възможно да стане много суха.

Има много места в скандинавските страни където озахаряват по цял ден и варят на другия.

Re: Озахаряване и варене в различни дни?

МнениеПубликувано на: 02 Апр 2019, 13:15
от NasoD
Благодаря много за отговорите и съветите. Нов съм. Въпроса беше малко тъп наистина и може би не правилно зададен. Като цяло ме интересуваше , фатално ли е ако температурата след озахаряването падне примерно с 20 градуса, преди варенето.Short story long ,дет викат Хангличаните, но просто искам да озахаря и след това да въря в един и същ съд (70л). Проблема ми беше , 4е за да махна триците след озахаряенто треа да прехвърля тия примерно 40л в нещо, докато по4истя основния съд, а разполагам единствено с 3 кофи по 20 л. При цялото това прехвърляне на пивната мъст температурата ще падне.А за това 4е написах 16-24 4аса, е наистина защотот времето не винаги е достатъ4но.


П.С. Извинявам се за "4" ките насвякаде , "Ч"то ми на клавиатурата е дало фира :D

Re: Озахаряване и варене в различни дни?

МнениеПубликувано на: 02 Апр 2019, 14:47
от Martin
Ооо не е проблем, обикновено докато се случи всичко при мене, когато почне варенето, мъста е към 60 градуса при положение че промиването е на 80 градуса.