Страница 1 от 2

Луната и бирата.

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2019, 16:40
от S.Dosev
Преди време с един италианец се наслаждавахме на домашната ми бира и той сподели, че в тяхното семейство от 300 години правят червено вино по един и същ начин, като винаги се съобразяват с пълнолунието, обаче след 5-6 бири английският ми е като на латиноамерикански партизанин :) и не разбрах на какъв етап е важно да е пълна луната, може би при откаляване но не съм сигурен.Вчера чета на етикета на King Goblin, че е варена при пълнолуние.Ясно е, че луната оказва влияние на живите организми и на флуидите, но въпроса ми е дали някой знае какво точно е влиянието при производство на домашна бира и как бихме могли да го използваме за още по-добра бира :)

Re: Луната и бирата.

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2019, 16:58
от ultrashock
Ти ме уби.....още един параметър, с който да се съобразяваме :angry-screaming: :angry-screaming: :angry-screaming:

Re: Луната и бирата.

МнениеПубликувано на: 29 Мар 2019, 17:49
от S.Dosev
Аааа....чакай, чакай има още гледах един филм по discovery и там един руски учен твърдеше, че флуидите имат памет, експеримета беше следният пускат музика в близост до една кана с вода и след това установиха, че кристалната структура на водата се променя и се запазва в този си вид, втора фаза на експеримента на едната кана с вода пуснаха класическа музика а на втората heavy metal на първата кана под микроскоп се виждат едни изящни форми а на втората едни ръбати безформени чудеса (яката работа).Та извода беше, че флуидите приемат вибрациите около тях и ги предава, когато ги консумираме. Аз разбрах нещата така, сега ферментирам една APA взимам китарата :) и сутрин и вечер по едно блусарско парче свиря близо до ферментатора(тук жената вече ме мисли за тотално откачен) и очаквам........(докато пиша тоя пост и вече се чувствам напълно смахнат като руския учен) да стане една блусарска бира ;) на 13.04. ще взема от нея е ще кажете има ли BLUES в тая бира или не. Който опита от тази бира да не се чуди защо се чувства като изпаднал негър по делтата на Мисисипи..........руснака е прав............ :D

Re: Луната и бирата.

МнениеПубликувано на: 31 Мар 2019, 13:36
от deuspld
Макар да е малко в областта на метафизиката, италианският ти приятел не те е излъгал- при виното наистина фазите на луната оказват известно влияние. Виждал съм го на практика и макар да не вярвам лесно на подобни неща, наистина могат да се наблюдават подобни зависимости: съд с вино, зареден с бистрители по пълнолуние се избистря по-бързо, отколкото същото вино в друг съд и бистрено по друго време.
При бирата обаче не вярвам да има някакво значение- там динамиката на процесите е съвсем различна. Както казва колегата- още един параметър, с който да се съобразяваме. Не, мерси :)

Re: Луната и бирата.

МнениеПубликувано на: 31 Мар 2019, 20:10
от Dejmos
А ретроградния Меркурий къде го забравихме?

Майтапа на страна, Луната има влияние върху много процеси. Но ние трудно постигане повторяемост дори по отношение на температура и продължителност на отделните етапи... ако изобщо я постигнем. Така че Луната не ни е фактор.

Re: Луната и бирата.

МнениеПубликувано на: 01 Апр 2019, 12:57
от MadButcher
Аааа, не само твоят италианец прави вино на пълнолуние!
Изображение

Re: Луната и бирата.

МнениеПубликувано на: 01 Апр 2019, 15:07
от S.Dosev
Именно този етикет ми привлече вниманието и се сетих за италианеца и неговият разказ за това как правят вино в тяхното семейство.След кратка справка в нета се оказа, че има и белгийски и абатски бири които се варят при пълнолуние, и единственото обяснение, което намерих е това: The full moon speeds up the fermentation process, shortening it to five days from seven, which adds extra punch to the beer without making it harsh, according to connoisseurs.

Re: Луната и бирата.

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2019, 10:40
от Dave Lombardo
S.Dosev написа:Аааа....чакай, чакай има още гледах един филм по discovery и там един руски учен твърдеше, че флуидите имат памет, експеримета беше следният пускат музика в близост до една кана с вода и след това установиха, че кристалната структура на водата се променя и се запазва в този си вид, втора фаза на експеримента на едната кана с вода пуснаха класическа музика а на втората heavy metal на първата кана под микроскоп се виждат едни изящни форми а на втората едни ръбати безформени чудеса (яката работа).Та извода беше, че флуидите приемат вибрациите около тях и ги предава, когато ги консумираме. Аз разбрах нещата така, сега ферментирам една APA взимам китарата :) и сутрин и вечер по едно блусарско парче свиря близо до ферментатора(тук жената вече ме мисли за тотално откачен) и очаквам........(докато пиша тоя пост и вече се чувствам напълно смахнат като руския учен) да стане една блусарска бира ;) на 13.04. ще взема от нея е ще кажете има ли BLUES в тая бира или не. Който опита от тази бира да не се чуди защо се чувства като изпаднал негър по делтата на Мисисипи..........руснака е прав............ :D


Експериментът е на д-р Масару Емото, който пише по темата "паметта на водата"
Следващия път, когато правя NEIPA, ще надъня SLAYER до дупка, та белким хейзне добре и да си спестя част от хмела за сухото :lol: :lol: :lol:
Изображение

Re: Луната и бирата.

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2019, 10:57
от Martin
Аз задължително си слагам саксийките с разсада на лютите чушки върху тонколоните и им пускам Slayer.

Re: Луната и бирата.

МнениеПубликувано на: 09 Апр 2019, 11:39
от Dave Lombardo
Martin написа:Аз задължително си слагам саксийките с разсада на лютите чушки върху тонколоните и им пускам Slayer.

и после хапваш Raining Blood :lol: