Страница 1 от 1

Дайте съвети за избор на кег

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2018, 12:23
от Dejmos
Колеги, имам нужда от малко напътствия.
Мой познат е силно запален към домоварството, започна да събира и гласи оборудване. Ориентирал се е към около 50л варки и счита, че такова количество е непрактично да се бутилира, още повече му се намира бутилка СО2 и редуцир вентил.
Така че ще се прави и кегератор.

Реално, като изключим бутилката, няма нищо друго - всичко останало тепърва ще се купува. Аз самият не мога да му дам съвет, защото нямам опит с кегирането.

Така че, какви са вашите насоки, какво да търси, за да си направи кегератор - тип, размер и брой на кеговете, тип глави и кранове, маркучи, допълнително оборудване...?
Какъв според вас е оптималният комплект, от гледна точка на функционалност, удобство при работа, достъпност (лесни за намиране) на компонентите и естествено цена?

Благодаря!

Re: Дайте съвети за избор на кег

МнениеПубликувано на: 22 Ное 2018, 13:11
от ultrashock
Ще се озори с намирането на канти. Съвет - нека първо се опита тях да намери и след това да купува останалите компоненти. Иначе нови - в БГ няма от къде, в чужбина са по 100EUR бройката.
Като съвет за бройка - ако ще прави 50л готова бира, значи му трябват най-малко три. Ако ще ги ползва и за ферментатори, както аз правя - значи 6 - в 3 ферментира и след това трансфер към другите 3 за сервиране. Ако ще прави инсталация с два крана за два вида бира - тогава му трябват повече от 6 канти.

Аз първото нещо, което купих бяха кантите. Взех си 5 броя и съм с два крана. Ако ще правя два вида бира, няма да ги ползвам за ферментатори, но сега си ги ползвам защото са перфектни - лесно се местят, не изпускат от никъде, сравнително лесно се пият. Ако имах избор щях да взема не 5 броя, а 6 или 7, но вече няма от къде да намеря.