Рефрактометър

Модератор: Martin

Рефрактометър

Мнениеот dr_slavov » 16 Сеп 2018, 15:17

Нали при тези рефрактомери на които има обозначение АТС, няма значение температурата на измерване. Меря във ферементатора охладената бира и ми показва 11,2. Стори ми се ниска ефективността и реших да измеря остатъците в казана за варене. Отчете ми 12,4. Дадох си ареометъра на един приятел и не можах да сравня.
Може ли такава разлика? Вкарах се във филма и започнах си мисля дали топлообменника не е спукан и да вкарва вода при мъста. Но пък количеството щеше да се увеличи, а то е нормално.
Някакви идеи?
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Рефрактометър

Мнениеот st_jivko » 16 Сеп 2018, 15:30

ATC е много хубаво нещо,но при китайците губи от хубостта си.
Аватар
st_jivko
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 324
Регистриран на: 01 Мар 2015, 15:02
Местоположение: гр.Ямбол

Re: Рефрактометър

Мнениеот Dave Lombardo » 17 Сеп 2018, 09:23

И аз така разчитах на надписа АТС, мерих плътност на топла мъст и няколко пъти пих session... :D
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Рефрактометър

Мнениеот damyan_rm » 17 Сеп 2018, 09:39

АТЦ-то на тези рефрактомери компенсира температурата на уреда, не на това дето се измерва с него. Термалната маса на уреда е много, много по-голяма от тази на капка мъст ... Вадете повечко от материала за измерване и охладете поне до 40-50'С преди да мерите. После мерите няколко пъти и усреднявате ...
damyan_rm
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 173
Регистриран на: 10 Сеп 2014, 18:10
Местоположение: София

Re: Рефрактометър

Мнениеот Martin » 17 Сеп 2018, 10:28

Е от друга страна, тази капка мъст е толкова малко, че би трябвало да приеме температурата на уреда за няколко секунди.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Рефрактометър

Мнениеот Dave Lombardo » 17 Сеп 2018, 12:53

Martin написа:Е от друга страна, тази капка мъст е толкова малко, че би трябвало да приеме температурата на уреда за няколко секунди.

И аз така съм чел и слушал, но явно в Китай физиката в частта термодинамика на флуидите се подчинява на други закони
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Рефрактометър

Мнениеот dr_slavov » 17 Сеп 2018, 12:56

Martin написа:Е от друга страна, тази капка мъст е толкова малко, че би трябвало да приеме температурата на уреда за няколко секунди.

Ами и аз така смятам. Освен таова оставям рефрактометъра за минута-две, но нищо не се променя.
На следващата варка всички измервания ще бъдат с рефрактометър и ареометър. Ще пиша за резултата.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Рефрактометър

Мнениеот LivingInChaos » 17 Сеп 2018, 14:46

И аз съм ги пил тия сешъни...
Иначе за мое успокоение, не ги следя много тези цифри, стига да не е някакво фрапантно отклонение.
Плюс минус един процент Плато или алкохол няма да развали една хубава бира!
Наздраве!
LivingInChaos
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 27 Май 2016, 09:28

Re: Рефрактометър

Мнениеот Martin » 17 Сеп 2018, 15:12

Ами по-принцип така вече съм си свикнал на цялото оборудване, размер на варката и т.н., че чисто информативно меря. И 99% от случаите ми излиза колкото съм я мислил.
Като знам колко малц трябва да сложа за ХХ плато бира, не виждам как ще се случи да пия "сешъни"
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron