ПОРЕДНИЯТ ЗАБИРЕН

Модератор: Martin

ПОРЕДНИЯТ ЗАБИРЕН

Мнениеот byber » 11 Юни 2018, 22:06

Здравейте! Първата варка вече е факт (дори и втората), въпреки че нещата със събиране и сглабяне на оборудването малко се забавиха и така от предполагаемо време на първа варка през март, тя се осъществи едва края на май. Но както и да е…
Аз съм любител на бирата, но опитът ми по отношение на крафт бирите към началото на годината беше нула. Няколко месеца по-късно пак е приблизително равен на нула, но вече съм се заел да направя всичко възможно, това статукво да се промени. И ето, както казах по-рано първите две варки вече са факт.
Искам да изкажа благодарности на Виктор Върбанов, за сайта и магазина и затова че прави всичко за да популяризира домашното пивоварство България! Благодаря и на всички останали във форума (които моля да не се чувстват засегнати, че техните имена не са цитирани), чрез чиито постове и практически опит успях да науча основните неща за пивоваренето и да събера идеи за необходимото ми оборудване!
Пожелавам на всички здраве и дълголетие и не спирайте да дерзаете за развитието и популизирането на производството на тази божествена напитка в домашни условия.
И нека думите „Аз мога.“ да се превърнат в мото на всички фенове на бирата.
Накратко за оборудването:
- За озахаряване 32л ПП кофа с нагревател от кана за гореща вода 2200 W, филтър от обвивката на мека връзка, кран и монтиран на кофата термометър. Кофата е изолирана отстрани с каменна вата, а дъното и капакът с 5 см EPS. Облепена е с duck tape. Казано накратко все идеи черпени от форума и Youtube.
- За варене и промиване две тенджери от неръждаема стомана, една 30л(за варенето) и една 20л(за подгряване на вода), която обаче установих при втората варка, че ми е малка.
- Газов котлон „Колос“ 9KW, като източник на топлинна енергия.
- За охлаждане противотоков охладител от 6м медна тръба 15х1 и маркуч 1‘‘, като специални благодарности на viewtopic.php?f=17&t=3371 , без чиято помощ проекта за охладител нямаше да бъде изпълнен така добре.
- За ферментацията бидонче 25л от „Момина Крепост“.
- И всички останали дребни нещица, които използват домашните пивовари в своето хоби.
И сега същината.
Първа варка: “Newbie” Pale Ale - планирани ABV 4.54%, SRM 5.3, IBU 39.3
Реално получени ABV 6.56%, SRM 5.9, IBU 33
Вода “Clever” получена с обратна осмоза pH около 7 и ниска минерализация под 50 гр/л
4.2кг Pale ale
0,25кг Carapils
0.25кг Carared
16г Columbus 80 мин
20г Cascade 15мин
30г Cascade 0 мин
5г Ирландски мъх 15 мин
11 гр рехидратирани Nottingham ale дрожди за 30 мин в 38-40 С преварена вода
Озахаряване: 11,5 л вода на 72С. На 20 мин замерване на pH 5.8, след което следва корекция до 5.3 с млечна киселина. Поддържане на температурата. На 60 минута йодна проба – всичко точно. Загряване до 72С и пауза 15 мин. Загряване до 78С.
Промиване: 18,5 л вода на 80С за около 20-25 мин със “Sparge arm”
Замерване на екстракта 1,064, на което поради невежеството ми не обърнах особено внимание, въпреки че ми се стори доста високо.
Варене: 90 мин с влагане на необходимите порции хмел и ирландския мъх по график.
Замерване на екстракта след варене: 1,065 и изненада! Плътността се е увеличила с само с 0,001! Аз съм на крачка от това да се дипломирам като инженер химик, но не е сложно, човек като се замисли логически и без особени познания да разбере че няма как да изврат 5-6 л вода и плътността да остане образно казано непроменена. Това ме озадачи доста, но не си обясних откъде идва грешката. Обяснението дойде на следващата варка, когато преди варене замерих 1,030 при планирана 1,040 и направо шах с пешката. „Отръсках“ се и се чудя на какво може да се дължи това? Мисля си и по едно време ми просветва. Ами не съм разбъркал мъстта след промивката и като съм гребнал за пробата и съм взел по рядкото от промивката. Следва второ замерване след щателно разбъркване и резултатът е 1,045, което премахна зародилата се лека форма на паника и изясни някои неща. Предполагам, че подобна е и ситуацията при първата варка и именно оттам идват двете почти идентични замервания на плътността преди и след варене.
Охлаждане, прецеждане и засяване с дрожди: Доста добре се получи със серпентината. Прецеждането е през тензух сгънат на 8 ката накиснат в дезинфектант. Малко трудна беше преценката с настройките на дебита на бирата и охлаждащата вода и затова крайният резултат беше 26С. Но ферментаторът беше в мазата и още на другия ден температурата му беше 20С. Количеството беше малко 17л при заложени 20 в калкулатора. Но причината се криеше в това, че някъде бях чел, че като начинаещ пивовар трябва да заложа 60 % ефективност и така и бях направил, но реално бях постигнал 73 % по сметки с калкулатора. Следователно плътността преди ферментация и алкохолното съдържание след нея бяха доста по-високи от планираните. Съответно 1,045 OG и 4,54 % алкохол и реални пак по изчисления разбира се – 1,065 OG и 6,56 % алкохол.
Ферментация: Доста бурна още на първия ден. На 5-я не бълбукаше клапанчето, но като заямерих 1,020 и ми се стори висока. Малко попретупах нещата с 2-3 еднакви замервания на плътността от страх да не вкарам някакви зарази и да не ми намалее особено количеството бира, тъй като измервам с хидрометър и ми заминават едни 250мл всеки път. Затова след около ден и половина замерих 1,015 и прецених, че влизам в границите на планираната крайна плътност и прибрах бидона в хладилника за колд краш. Не го чаках достатъчно, около 16-ина часа, но смея да твърдя че ефектът беше приличен.
Бутилиране: в края на седмия ден. 100 гр захар в мензурка допълнена до 200 мл с преварена вода. Добавяне на 5 мл захарен сироп в бутилка 0.5л. Крайният резултат беше 15,5 л бутилирана бира.
След 6 дни газировка реших да пробвам бирата, тъй като конторлната ПВЦ бутилка се беше вдървила яко. Бирата беше доста бистра, но все оше не достатъчно газирана. Ароматът страхотен, вкусът също. Малко по-горчивичка ми идва, но иначе е супер. Сега чакам още 2-3 дни и прибирам в хладилника за отлежаване.

Втора варка:”Another brew in the house” Blonde ale –
планирани ABV 5,31%, SRM 4,3, IBU 28,8
Реално получени ABV 5,84%, SRM 4,5, IBU 27,6
Вода “Clever” получена с обратна осмоза pH около 7 и ниска минерализация под 50 гр/л
3,1 кг Pale ale
1,0кг Carapils
0.5 кг Vienna
15г Northern Brewer 80 мин
15г Hallertau trad. 15 мин
15г Saaz 5 мин
5г Ирландски мъх 15 мин
11 гр рехидратирани Safale US-05 дрожди за 30 мин в 38-40 С преварена вода
Озахаряване: 11,5 л вода на 72С. На 20 мин замерване на pH 5.7, след което следва корекция до 5.3 с млечна киселина. Поддържане на температурата. На 60 минута йодна проба – всичко точно. Загряване до 72С и пауза 15 мин. Загряване до 78С
. Промиване:Тук установих, че 20л тенджера за загряване на водата за промиване е недостатъчна за 22л. Затова мисля следващият път да увелича хидромодула на озахаряването на 1:3, а не 1:2,5 както досега. 22л вода на 80С за около 25-30 мин със “Sparge arm
Замерване на екстракта: 1,030, причината за което се оказа, че е неправилно взета проба. След хомогенизация и втора проба- 1,042.
Варене: 90 мин с влагане на необходимите порции хмел и ирландския мъх по график.
Замерване на плътността след варене: 1,055, което отново показа по-голяма ефективност от заложената(този път 70%), а именно 74%
Охлаждане и прецеждане и засяване с дрожди: Охлаждането протече по бавно от първият път което го отдавам на по-високата температура на охлаждащата вода 20.5С, по-голямото количество и по-ниската крайна температура на охладената мъст 22С(26 първият път). Прецеждането беше по-мъчно. Първият път ясно се виждаха коагулиралите белтъци. Сега явно бяха по-дребни някак иначе имаше прилично количество от тях на дъното на тенджерата. И мисля, че заради по-малкия размер се прецеждаше по-трудно. Количество във ферментатора 19.5л.
За съжаление забравих да отделя планираното количество мъст за бутилковта газировка, ноо…. следващият път
И така с втората варка съм дотук.
Отново благодаря на всички, които по един или друг начин направиха гореспоменатите две варки възможни! Продължавайте да правите всичко това със същата любов и отдаденост и така да помагате на „ламерите“ като мен да навлязат по-навътре в това хоби.
И накрая, но не на последно място – Благодаря за оказаната физическа и морална подкрепа от страна на баща ми, брат ми, Пачо, „Заека“ и Станьо!
Последна промяна byber на 12 Юни 2018, 15:27, променена общо 1 път
byber
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 19 Яну 2018, 09:27
Местоположение: Свищов

Re: ПОРЕДНИЯТ ЗАБИРЕН

Мнениеот LivingInChaos » 12 Юни 2018, 08:31

Това е най-големия пивоварски екшън, който съм чел наскоро. Първо - купи си рефрактометър. Китайските са евтини и вършат работа.
Второ не се шашкай. Твърде големия контрол разваля качеството на бирата. От всичко най-важното е хигиената. Другото е просто добър пивоварски дневник. Няма да ти се развали бирата, ако имаш малка разлика в измерването. Иначе силен старт показваш. Надявам се да се видим на някоя сбирка /есенния фестивал примврно/
LivingInChaos
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 27 Май 2016, 09:28

Re: ПОРЕДНИЯТ ЗАБИРЕН

Мнениеот ALL_ON » 12 Юни 2018, 08:51

Добре дошъл и от мен :) Личи си, че имаш мерак и си попрочел, преди да се впуснеш в пивоваренето (адмирации за което). Както е писал колегата по-горе, най-важното е да не се шашкаш, каквото и да стане, бира ще пиеш :D Моят съвет е ако ползваш Facebook да намериш групата: Малц, вода и хмел: https://www.facebook.com/groups/1591101 ... =bookmarks , там се подвизават почти всички домашни пивовари и при въпрос, ще получиш почти веднага отговор :) НАЗДРАВЕ!
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: ПОРЕДНИЯТ ЗАБИРЕН

Мнениеот ultrashock » 12 Юни 2018, 08:56

Поздравления, изглежда си постигнал добри резултати като за първи варки!
По описаното не виждам някакви сериозни проблеми, нито с оборудването, нито с преоцедурата. Ако не ти пречи пусни някоя друга снимка да видим нагледно процеса и оборудването.

Съвет: Бутилирането така и така си е тегав процес, можеш да сметнеш нужното к-во захар, да направиш захарния сироп и директно да го влееш във ферментатора. След това леко и внимателно разбъркване и резултата е същия като при дозиране бутилка по бутилка. Относно охлаждането и след това прецеждането - в началото и аз използвах торбата за прецеждане от магазина, вместо тензух, но установих, че може да мине и без прецеждане. Използвам един ситен неръждаем гевгир и е напълно достатъчно. След края на ферментацията и в зависимост от дрождите, всичко залепва по дъното на ферментатора, а остатъка по дъното на бутилките. Тензуха може да използваш само за последните няколко литра, които вече са се размътили.

Успех с бъдещи варки! Хобито си е незаменимо :angry-screaming:
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: ПОРЕДНИЯТ ЗАБИРЕН

Мнениеот dr_slavov » 12 Юни 2018, 12:38

Поздравления за първите бири. Респект за теоретичната и физическа подготовка. :clap: Голяма част от новобранците дори не си правят труда да прочетат темата на Виктор „Как да сваря първата си бира“ и се започва с едни малоумни въпроси.
Вярно, че всеки започва със съвети и става малко объркващо, но като гледам ти имаш капацитет да ги поемеш. :D
Тенджерата за промивна вода ти е малка, явно ще я сменяш. Защо не си направиш HLT, идентичен на съда за озахаряване. Сложи му един контролер и по време на цялото промиване ще имаш вода с правилна температура. Много е удобно. Отделно ще си освободиш котлона и докато отделиш първата пивна мъст може да започнеш да я подгряваш за варенето.
ultrashock написа:[b]Съвет: Бутилирането така и така си е тегав процес, можеш да сметнеш нужното к-во захар, да направиш захарния сироп и директно да го влееш във ферментатора. След това леко и внимателно разбъркване и резултата е същия като при дозиране бутилка по бутилка.
Позволи ми да не се съглася. Захарния разтвор е с доста висока плътност. И за да няма после, защо едната бира не е добре газирана, а другата гръмна, трябва да за разбърка добре. При което е неизбежно да не се вдигне утайката от дрождите. Ако ще се слага в целия обем трябва да се премести в друг съд, което лично аз не харесвам. Не си струва риска от окисление и зараза.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 547
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: ПОРЕДНИЯТ ЗАБИРЕН

Мнениеот ALL_ON » 12 Юни 2018, 14:20

Напълно съм съгласен с Радо, в часта със захарния сироп. За добра консистенция си трябва преливане в друг съд и там смесване на захарния сироп. Аз лично от 4 години бутилирам като прехвърлям в друг съд и не съм имал проблемна бира - нито окислена, нито заразена :)
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: ПОРЕДНИЯТ ЗАБИРЕН

Мнениеот byber » 12 Юни 2018, 15:00

Благодаря за всички приветствия, пожелания и съвети! Аз също се надявам да вървя само напред и не само аз, ами и всички пивовари!

За съжаление не съм правил много снимки, още повече по време на варките, когато толкова бях глътнал бастуна, особено на първата варка, когато по време на озахаряване установих, че не мога да спра теча от канелката на ферментатора. На всичкото отгоре явно се престарах и със затяганаето, защото накрая я скъсах. Ох ужас! Бях купил канелката за 1/2, но се оказа, че е 5/8 и се наложи да разширявам отвора. Лошо. Ако не го бях разширил имах части (месингови) да скалъпя нещо, но само за 1/2 отвор. Сещам се, че имам едни нипел преходи 1/2-3/4. Тичам до вкъщи, вземам ги и си викам сега пак трябва да разширявам отвора. И ако и сега не стане, умирам прав. Оставих баща ми да се занимава с това, че аз бира трябва да правя. Първите два опита отново претърпяха неуспех, но в крайна сметка на третия задържа и вече можех да бъда спокоен, че имам къде да сложа бирата, освен в канала. Та така.. Не бях много на себе си за да правя снимки. Другите май снимаха. Ще ги питам.
Имам няколко снимки на маштюна и серпентината:
маштюн 1, маштюн 2, маштюн 3, маштюн 4
серпентина 1, серпентина 2
Тук и двете съоръжения не са напълно довършени. Връзките на 15 мм тръба мислех да ги правя с 15 мм силиконов маркуч. Но китайците от Али-то объркаха и ми пратиха 12мм, та се наложи да модифицирам с компресионен адаптор(с какъвто впрочем е изолирана медната тръба от маркуча с охлаждащата вода) и щуцер 12 мм.

Ето и една снимка на не добре газираната все още Newbie Pale Ale на 6 дни от бутилирането:
Newbie Pale Ale

А накрая сътоянието на ферментатора към тази сутрин(бидона не съм снимал той е непрозрачен):
ферментация

Абе с две думи изложил съм се малко откъм докумениране на случващото се. Но ще се опитам да се поправя и да кача малко повече снимки.

LivingInChaos написа:...... Първо - купи си рефрактометър. Китайските са евтини и вършат работа.

Рефрактометъра пристигна вчера, та тази ферментация ще я следя с негова помощ. ;)

Относно:
dr_slavov написа:...Позволи ми да не се съглася. Захарния разтвор е с доста висока плътност. И за да няма после, защо едната бира не е добре газирана, а другата гръмна, трябва да за разбърка добре. При което е неизбежно да не се вдигне утайката от дрождите. Ако ще се слага в целия обем трябва да се премести в друг съд, което лично аз не харесвам. Не си струва риска от окисление и зараза.

Искам да попитам някой ползвал ли е нещо такова? Въпросът ми е ориентиран най-вече по отношение на филтърчето. Върши ли работа и има ли смисъл да се ползва изобщо?
byber
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 13
Регистриран на: 19 Яну 2018, 09:27
Местоположение: Свищов

Re: ПОРЕДНИЯТ ЗАБИРЕН

Мнениеот ultrashock » 13 Юни 2018, 08:47

По въпроса със захарния сироп - да, трябва да се разбърка, идеята ми беше да не е супер енергично, за да не се вдигнат всички утайки, но определено си иска бъркане. Първоначално и аз преливах в друг съд, но вече е го правя, поради риска. Сипвам го на етапи - част от сиропа - разбърквам и изчаквам, друга част от сиропа, разбърквам и изчаквам и така до края. След това слагам капака и изчаквам, докато си подготвям бутилки и т.н. Досега не съм разлика в газировката на различните бутилки. За да остановя това, периодично правя тест като пълня една контролна бутилка 1L в началото, една в средата и една към края и съществена разлика не е имало. Същия метод използвам и когато газирам с отделена мъст.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: ПОРЕДНИЯТ ЗАБИРЕН

Мнениеот gorang » 13 Юни 2018, 13:43

byber написа:Искам да попитам някой ползвал ли е нещо такова? Въпросът ми е ориентиран най-вече по отношение на филтърчето. Върши ли работа и има ли смисъл да се ползва изобщо?

Имам същото, използвам го единствено да източвам бира от туба, която съм сложил да отлежава за по-дълго - напр. лагер. Много бавно става, но не се разплисква и съответно оксидира. Филтърът в този случай не се запушва, защото при отлежаването всичко е паднало на дъното и малко са частиците които могат да се засмучат.
gorang
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 76
Регистриран на: 23 Окт 2016, 10:38

Re: ПОРЕДНИЯТ ЗАБИРЕН

Мнениеот Dejmos » 22 Юни 2018, 09:43

Първо, въпросът ти за филтърчето. Върши добра работа при източване на бирата от ферментора след сухо охмеляване, ако хмелът е насипан свободно. Все пак трябва да се внимава да не се вдигне много хмел от дъното, защото ще го запуши. За филтриране на други неща в домашното пивоварство няма да има голямо приложение - площта му е малка за маштюна, няма да филтрира финни утайки и едва ли ще понесе температури за варене...

Захарният сироп предпочитам да го дозирам в бутилките. Направих си просто и удобно приспособление за дозиране на 5мл. Всеки път, когато съм смесвал сиропа или отделената бирена мъст с бирата във ферментира, съм имал нееднакво газиране. Дори със сайдера на жената го имах този проблем, а там доливах ябълко сок, не захарен сироп.
Сипвал съм и директно захар в бутилките, идеално се получи със захар на пакетчета.

Имам въпрос за нагревателя в маштюна ти. Не е ли твърде компактен за тази мощност? Малка площ на топлоотдаване, а висока температура. Има опасност от загаряне. Случи ми се веднъж, а нагревателят ми беше 1,5квт.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта