Маш калкулатор питане

Модератор: Martin

Маш калкулатор питане

Мнениеот petiomalchev » 04 Май 2018, 09:11

Става дума за този калкулатор
Има два бутона от които можем да изберем метода за добавяне на вода:
Mash Water/Grain Ratio
Strike Water Volume
Кой какво означава?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Маш калкулатор питане

Мнениеот Martin » 04 Май 2018, 09:14

Mash Water/Grain Ratio - съотношение вода/малц. Примерно избираш 3/1 (3л вода на всеки кг малц)
Strike Water Volume - Направо количеството вода. Примерно имаш 4кг малц, направо пишеш 12л вода.

Различни опции просто.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Маш калкулатор питане

Мнениеот ultrashock » 04 Май 2018, 10:40

Много полезен калкулатор и най-важното - работи коректно.
Аз лично понеже винаги озахарявам на 65-66 градуса, осъзнах че независимо от количеството малц, водата трябва да я подгрея до 71-72 градуса, изсипвам я в MLT-та и след разбъркване заковава на 65-66 грасуа. Това при съотношение 1/3, околна температура около 20-22 градуса и температура на зърното - 18 градуса.
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Маш калкулатор питане

Мнениеот petiomalchev » 04 Май 2018, 15:13

Благодаря Мартине, сменях ги и двата бутона но не забелязах тази разлика, пък и превода неможах да го разбера.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

cron