Страница 1 от 1

Автоматичен пълнач на бутилки

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2017, 10:59
от ultrashock
Стори ми се интересно и реших да го споделя с вас. Джаджата автоматично пълни по 4 бутилки на веднъж и спира, когато бутилките се напълнят. Има и списък с нужните неща, за да се сглоби, но честно казано ми се струва малко сложно:
https://www.homebrewersassociation.org/ ... ng-system/

Re: Автоматичен пълнач на бутилки

МнениеПубликувано на: 26 Сеп 2017, 11:35
от Dejmos
Не е особено сложно, но аз лично виждам един проблем - ако бутилките ти са разнокалибрени, каквито са моите, не можеш да го използваш. Ще ги пълни до различно ниво.

Прави ми впечатление, че бирата тече много бавно, защото разликата в нивата между бутилката и съда с поплавъка е малка. Казва, че така напълва 2 литра за минута и половина и може да ги запечата, докато се пълнят следващите бутилки. Горе-долу със същата скорост бутилираме с жената, като тя пълни по една бутилка наведнъж с пружинна пълначка (една като тези 4-те, дето ги е вързал към междинния съд), а аз впръсквам доза захарен сироп и запечатвам с настолна затварачка. (Бутилките са предварително дезинфекцирани и отцедени.) А при него трябва да добавим и времето за преливане от ферментора в новия съд, добавянето на захарта (сироп или отделена мъст) за газиране и хомогенизирането на разтвора преди началото на бутилирането... плюс вкарването на кислород и опасността от зараза.

Но, при липса на помощник, това определено ще е улеснение.