GLARUS DUBBEL ?

Модератор: Martin

GLARUS DUBBEL ?

Мнениеот petiomalchev » 29 Май 2017, 09:44

Много ми хареса GLARUS DUBBEL иска ми се да се пробвам да направя горе долу такава, някой може ли да помогне с рецепта.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: GLARUS DUBBEL ?

Мнениеот Martin » 29 Май 2017, 10:10

за 20л :

Пилс малц - 2,5кг
Аби малц - 2,5кг
Special W - 100гр
Бяла захар - 0,5кг - по избор, може и без нея

Озахаряване на 67гр за 60 мин

Хмел:
Saaz 45гр / 60мин
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: GLARUS DUBBEL ?

Мнениеот Dave Lombardo » 29 Май 2017, 10:14

Мартин е правил дубел, има я в проверените рецепти
Сушените плодове са само бонус, можеш да ги пропуснеш или замениш с друго ;)

Edit: опа, собственикът на рецептата ме изпревари :D
Мартине, виждам, че си намалил наполовина захарта спрямо оригиналната рецепта. Може ли да споделиш причината?
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: GLARUS DUBBEL ?

Мнениеот dr_slavov » 29 Май 2017, 10:40

Ако свариш бирата сега, забрави я в мазата до коледа.

Martin написа:Бяла захар - 0,5кг - по избор, може и без нея
Едно канди как щеше да залепне тука, ама никой не се нави да поръчаме. :(
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 548
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: GLARUS DUBBEL ?

Мнениеот Martin » 29 Май 2017, 10:53

Dave Lombardo написа:Мартине, виждам, че си намалил наполовина захарта спрямо оригиналната рецепта. Може ли да споделиш причината?


За да стане по-слабо алкохолна, че тая която правих искаше половин година да поседи преди да стане за пиене.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: GLARUS DUBBEL ?

Мнениеот victoryvt » 29 Май 2017, 11:36

Ами да сте поръчали, аз вчера пуснах зявката за Брауланда.
Поне 3 пакета "банбонки" (кенди шугър) досега са минавали през мен, вкл. и за Мартин и други любители на белгийския дюбел, трипел, трипер, заушка ...
Аз мисля че и с едно просто карамелизиране на захарта като за греяна ракия пак ще стане, ама нейсе :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: GLARUS DUBBEL ?

Мнениеот Martin » 29 Май 2017, 12:06

victoryvt написа:Аз мисля че и с едно просто карамелизиране на захарта като за греяна ракия пак ще стане, ама нейсе :)


Няма да стане. Карамелизираната захар не ферментира и съвсем различен аромат има. Кендито е меланоидинизирано, без да стига карамелизация. Може би меланоиден малц + инвертирана захар с лимонена киселина.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: GLARUS DUBBEL ?

Мнениеот victoryvt » 29 Май 2017, 13:03

Не ферментира ?
Пробвал ли си ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: GLARUS DUBBEL ?

Мнениеот Martin » 29 Май 2017, 14:50

Не се сещам точно къде го четох, но ферментируемостта намаля 40-60% при карамелизация.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: GLARUS DUBBEL ?

Мнениеот petiomalchev » 29 Май 2017, 16:42

Мисля да сложа тръстикова кафява захар 'Била" с нея газирам и съм много доволен. Някакъв друг хмел става ли с по висока алфа киселина?
Примерно за 6 кг. малц :
Пилс малц - 2,8кг
Аби малц - 2,8кг
Меланоидинов малц - 300гр
Special W - 100гр
Кафява тръстикова захар - 0,5кг
Като хмел Халертау Бланк да добави винени нотки.
Дрожди - Safbrew Abbaye

Би ли се получило така или да променя нещо?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 19 госта