Сухо охмеляване направо в кега

Модератор: Martin

Сухо охмеляване направо в кега

Мнениеот stoyanninov » 11 Май 2017, 16:08

Колеги
Случи се следната ситуация: направихме 4 кега бира, която след газирането нещо не ги хареса много :). Всичко си и е ок, само че малко хмела и дойде малко.
Състава е 95% Пейл, 5% Виена, Съмит и Каскейд, и US 04. Чист вкус. Твърде чист.
Та се чудя ако сложа торбичка с хмел в кантите, понеже са вече и газирани и след седмица направо да точа от тях. 3г/л нещо хамериканско би трябвало да оправи нещата.
Как ви се струва идеята?
stoyanninov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 244
Регистриран на: 07 Юли 2014, 13:23

Re: Сухо охмеляване направо в кега

Мнениеот Martin » 11 Май 2017, 17:10

Правил съм сухо в кега, няма проблем. Добре беше бирата.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Сухо охмеляване направо в кега

Мнениеот bojo » 11 Май 2017, 18:32

3гр на литър май е множко. С 15гр на канта (18л) за 2-3 дена резултатът е добър.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Сухо охмеляване направо в кега

Мнениеот cervesa » 11 Май 2017, 21:28

хъМЕЛОТ,замазва всички дефек (ации)ти! :)
cervesa
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1115
Регистриран на: 29 Дек 2012, 00:38

Re: Сухо охмеляване направо в кега

Мнениеот 5th-hokage » 11 Май 2017, 22:21

и аз слагам в кега хопър - става страхотно охмеляване ... и както е казал мечо пух ..."колкото повече толкова повече" :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Сухо охмеляване направо в кега

Мнениеот petiomalchev » 11 Май 2017, 23:35

А не става ли по мътна бирата като се сложи така хмела ?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сухо охмеляване направо в кега

Мнениеот bojo » 12 Май 2017, 07:27

Има леко замъгляване, но е далеч от гъстата лондонска мъгла :lol:
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Сухо охмеляване направо в кега

Мнениеот victoryvt » 12 Май 2017, 10:51

Само внимавайте да не се отвори торбичката и хмелът да премине в кега, щото после крана (тап-а) се запушва на секундата и следва разглобяване, махане на компенсатора (оня конус с нарезите), затваряне на крана и пускане на максимална струя в кофа докато се изхвърли хмела.
Предполага се че той все пак ще падне на дъното. Обаче понякога не пада целия и ... отнася големи псувни.
За който има джаджи за прехвърляне на бирата от кег в кег - има и вариант с междинно прецеждане, ама и там нервите не са по-малко.
Е, ако хмелът е на листа - може би ще може и да се остави в кега до изпиването му, но не съм пробвал. А и нямам хмел на листа. :)
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново


Re: Сухо охмеляване направо в кега

Мнениеот petiomalchev » 12 Май 2017, 23:20

Е така става. Ако има някой издънки на хмел да ми прати :)
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта

cron