Страница 1 от 2

Калкулатор

МнениеПубликувано на: 18 Дек 2016, 14:58
от winky
Здравейте,

докато рових за различни формули и калкулатори и ми дойде идеята просто да ги събера на едно. Или поне тези които засега ползвам. Поиграх си на 2 на 3.
Качвам комбинация от Екселската таблица на Виктор за смятане на Рефрактомера + АБВ калкулатор + SG/brix convertor.
Разгледайте го и дайте предложения какво да му променим. Със сигурност има доста неща за доизпипване, но както казах седна на бързо.

Calc.zip
(6.92 KiB) 768 пъти

Re: Калкулатор

МнениеПубликувано на: 18 Дек 2016, 18:20
от Martin
Ако можеш да добавиш екстрактивност и горчивина ще е добре.

Re: Калкулатор

МнениеПубликувано на: 18 Дек 2016, 20:53
от dr_slavov
При мен корекцията на рефрактометъра работи само с цели числа. Пробвах и с точка и със запетая, винаги ми дава грешно въведени стойности.

Re: Калкулатор

МнениеПубликувано на: 18 Дек 2016, 21:25
от winky
dr_slavov, да така е. Има и още един бъг, който не го бях видял. Ще ги оправя. Само ще изчакам да се натрупат още неща че да не качвам по 100 пъти :)

Martin, ще видя какви са формулите и ще го добавя.

Re: Калкулатор

МнениеПубликувано на: 18 Дек 2016, 23:36
от winky
Martin, хвърлих един поглед на Горчивината. Ако имаш линкове къде мога да намеря по-точна информация как се смята тя, би било хубаво. Също и за екстрактивността.

Re: Калкулатор

МнениеПубликувано на: 19 Дек 2016, 13:27
от Yaskata
На 77 ред съм сложил сметалка на екстрактивността ;)

Birata.xlsx
(955.31 KiB) 791 пъти

Re: Калкулатор

МнениеПубликувано на: 19 Дек 2016, 13:39
от winky
Супер мерси. Намерих и за ИБУ-то сметките. То си било ядрена физика тва пивоварството :D. Тези дни ще ги кача нещата.

Re: Калкулатор

МнениеПубликувано на: 22 Дек 2016, 12:29
от Yaskata
Забравих да кажа, че на ред 72 и 73 има и сметалка за ОG и FG

Re: Калкулатор

МнениеПубликувано на: 22 Дек 2016, 18:43
от winky
Малко проблеми виждам с ИБУ-то. Има супер много формули и големи разлики. Ако някой има повече опит може да пише да обменим инфо. За пример, използвам формулите на Tinseth. С тях изчислявам въпросната утилизация и получавам за даден пример стоност 0.0313. Същите стойности но въведени в калкулатора на брюурсфриенд(който позлва уж формулите отново на Tinseth) изкарва утилизация 0.0340. Друго интересно е че готовия калкулатор използа като променливи и batch size-a и Boil size-a които обаче никъде не са споменати в формулите на Tinseth.

За сравнение: при еднакви стойности единия калкулатор ще изкара 2.66ИБУ от даден хмел, а другия ще изкара 2.44ИБУ.

Ако някой се е интересувал по-подробно да пише:)

Иначе добавих Поле за Екстрактивност, АБВ, Рефрактометър корекции, СГ-БРИКС конвертор

ПП. Друга питанка, принципно навсякъде БРИКС и Плато се приравняват, но се оказа че има разлика. В калкулатора това НЕ СЪМ го отчел. Нека по опитните да кажат дали има реално практично значение това.

Re: Калкулатор

МнениеПубликувано на: 24 Дек 2016, 10:39
от petiomalchev
Мисля че е важно да се разбере на калкулатора който ползваш на каква стойност каква горчивина отговаря. То на вкус и цвет тавариши нет :D
Смятъх колко е ИБУ с кашулатора на Brewers Frenb на първите ми две варки излезе 30, третата мисля да е по ниско.