Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Модератори: Martin, petiomalchev

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот Martin » 18 Юли 2017, 13:57

petiomalchev написа:500гр. Нерафинирана тръстикова захар влажна 5 мин.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот bojo » 18 Юли 2017, 18:14

Ааа, Фидел Кастро съм го пропуснал от рецептата.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 18 Юли 2017, 19:16

Може и повече да съм изпарил, варих освен в голямата тенджера и в малка 5 л. защото напълних до ръба голямата. В малката се изпари много и преди да сложа серпентината ги смесих в голямата.
Но захаромера накрая от изпареното и добавената захар показа 15%
Ще видим накрая какво бутолирам.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 30 Юли 2017, 08:41

Варка №17
БЕЛГИЙСКИ БЛОНД ЕЙЛ - Mellon
Взаимствах рецептата от рецептите на Ромбус

Малц:
5.5 кг. Pilsner Malt (Светъл малц) - Гърция
0.7 кг. CaraPils - malt (Кара-Пилс малц) Вайерман Германия
0.3 кг. Melanoidin Malt - Меланоидинов малц


Вода - чешмянка 42л.

Хмел:
25 гр. Huell Mellon 6.5% 50 мин.
25 гр. Huell Mellon 6.5% 5 мин.
10 гр. Ирландски мъх 10 мин.
300 гр. Декстроза 5 мин.

Озахаряване:
60 мин. 67С
78С край

Във водата за промиване сложих сок от два лимона.
Промиване с вода 80С до 35л. пивна мъст.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 35л. - 11,5% плътност
крайно количество бирена мъст 31л. - 15% плътност

IBU 15

Дрожди:
11 гр. Дрожди за абатска бира - Abbaye насипни
Хидратирани за 30 мин. 200мл. вода 1 чаена лъжичка кафява захар.

Заложени във ферментатора 30л.
Плътрност 15%
Ферчентация 7дни при 24 градуса, 1 ден охлаждане.
Крайна плътност 3%
Бутилирани 28л.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 08 Авг 2017, 22:59

При бутилирането на варка 17 пробвах бирата, вкусът е определено на ядки /косточки от кайсия/.
Това нормално ли е за Абатски дрожди?
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 15 Авг 2017, 12:07

Варка №18
APA - Mellon

Малц:
5 кг. Pale Ale Malt (Светъл малц) - Гърция
1 кг. CaraPils - malt (Кара-Пилс малц) Вайерман Германия

Вода - чешмянка 42л.

Хмел:
30 гр. Американски хмел CFJ-8 /Cascade/-2016г. 6.4% 50 мин.
20 гр. Американски хмел CFJ-8 /Cascade/-2016г. 6.4% 10 мин.
10 гр. Ирландски мъх 10 мин.
50гр. Huell Mellon 6.5% - сухо 7 ден

Озахаряване чрез добавяне на гореща вода начално на 75С и за повишаване на температурата вряла.
60 мин. 68С
15 мин. 72С
78С край

Във водата за промиване сложих сок от два лимона.
Промиване с вода 80С до 35л. пивна мъст.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 35л. - 11% плътност
крайно количество бирена мъст 31л. - 12% плътност

IBU 17.5%

Дрожди:
11 гр. Safale US-05 насипни
Хидратирани за 30 мин. 200мл. вода 1 чаена лъжичка бяла захар.

Заложени във ферментатора 30л.
Плътрност 12%
Ферментация 25-26С 10 дни и 1 ден охлаждане.
Крайна плътност 2%
Сухо охмеляване 7-ми ден 50гр. Huell Mellon 6.5% - поставен в чорап с тежест.
Добавени за газировка 270 гр. тръстикова кафява захар Била, варена 10 мин. с 400 мл. вода.
Бутилирани 27л.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот ultrashock » 15 Авг 2017, 16:57

Хаха евала за раздела, ще се разраства форума явно :)
Аватар
ultrashock
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 627
Регистриран на: 07 Окт 2016, 10:34
Местоположение: София

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 30 Сеп 2017, 23:05

Варка №19
Дюбел

Малц:

3.5 кг. Pilsner Malt (Светъл малц) - Гърция
0.3 кг. Special-W - нов вид специален карамелен малц
3.2 кг. Weyermann Abbey malt (Аби-малц от Вайерман - Германия)

Вода - чешмянка 49л.

Хмел:
25 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 9% 50 мин.
25 гр. Халертау Бланк (Hallertau Blanc) 9% 10 мин.
10 гр. Ирландски мъх 10 мин.
700 гр. Candi sugar 10 мин.

Озахаряване чрез добавяне на гореща вода начално на 76С и за повишаване на температурата вряла.
90 мин. 68С
15 мин. 72С
76С край

Във водата за промиване сложих сок от два портокала и един лимона.
Промиване с вода 80С до 40л. пивна мъст.

Варене 1ч.
начално количество бирена мъст 40л. - 11% плътност
крайно количество бирена мъст 37л. - 12% плътност - преди добавяне на Candi sugar

IBU 20%

Дрожди:
11 гр. Дрожди за абатска бира Safbrew Abbaye (BE-256)
Хидратирани за 30 мин. 300мл. вода 1.5 чаена лъжичка тръстикова захар.

Заложени във ферментатора 35л.
Плътрност 14%
Ферментация 10 дни. плътност 2% - откаляване.

След източване на бирата от ферментатора, разбъркаш утайката на дъното и налях в ПЕТ бутилка 500мл. за следващо използване.
Бутилката дезенфекцирах с чист спирт и измих с разтвор на Окорон.
DSC_4527.JPG

Налях бирата в 3 пластмасови бутилки по 10л. от минерална вода.
В първата сложих 500гр. замразени малини, след размразяването ги намачках.
Във втората сложих 500гр сушени сливи без костилки нарязани на ситно и залети с 750 мл. вряла вода, замразени преди 1 седмица.
В третата чиста бира.
варка19откашяване.JPG

Останалите 6.5л. бира бутилирах, като за газировка добавих 65 гр. Candi sugar и 150 мл. вода, врели 10 мин. и охладени.
Общо 13 бутилки по 500мл., една от бутилките е ПЕТ контролна.
На 7 ден от откаляването бутилирах чистат, а на 9 затворих малината и сливата.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот Dave Lombardo » 02 Окт 2017, 08:42

petiomalchev написа:начално количество бирена мъст 40л. - 11% плътност
крайно количество бирена мъст 37л. - 12% плътност - преди добавяне на Candi sugar

Е как за един час изпари само 3 литра?
Аз имам два бързовара, които ползвам за варене - 2 и 3 kW
С малкия под 5 литра изпарено не мога да падна, а с големия отива към 8-9 литра фира
DRUNK BEFORE DISHONORED!
Аватар
Dave Lombardo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 183
Регистриран на: 19 Фев 2016, 14:16
Местоположение: Варна

Re: Сдобих се с оборудване а сега на къде ?

Мнениеот petiomalchev » 02 Окт 2017, 09:32

Варя на на газ, може и да са 36, без утаика налях във ферментатора 35л.
petiomalchev
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 240
Регистриран на: 09 Ное 2016, 00:11

ПредишнаСледваща

Назад към На Петьо Малчев рецептите

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта