Две глупави грешки

Модератор: Martin

Две глупави грешки

Мнениеот dr_slavov » 15 Ное 2016, 13:38

В неделя решавам да сваря червеникав ейл с американски хмелове и нотигам. Абсолютно без стилово което допълнитело повишава кефа. Шеста варка с новото оборудване, изчистил съм детските болести, озахаряването върви перфектно. Темературите са заковани. Очертава се един страхотен пивоварен ден. Само че, съдбата решава друго. Водата за промиване вече е готова, отварям крана, изтичат 100мл и спира. :angry-screaming: Решавам, че тръбата се е запушила. (За прецеждане използвам нарязана тръба). Слагам един маркуч на крана и започвам да духам евентуално да върна частиците обратно. Нищо. И капка не тече. Което е странно защото до сега съм нямал проблеми, тече като чешма. 50кг майш започва да изстива и няма време за умуване. Вадя стария лаутертюн (от две кошчета) и започвам да прехвърлям. Докато върви прецеждането решавам да развия канелката на крана. Тази:
DSC_1376.JPG

При което теква с такава скорост, че загубих няколко литра от най-сладката мъст. Оказа се, че вътре в накрайника където е пластмасовата решетка има няколко парченца малц които са я уплътнили напълно.
DSC_1375.JPG

Всичко продължи по план, варене, охмеляване. Идва момента в който трябва да сложа серпентината и бистрителя. Използвам BIERSOL. Изтеглям 15мл и в момента в който ще го слагам в казана усещам, че страшно много ми мирише на ФИНК ОКОРОН. Шишетата са едни и същи и тегля със спринцовката без да прочета етикета. :? С толкова концентрат трябваше да излея всичко в канала.
Дано това да са и всички несгоди на тази варка. В момента е в мазата при околна температура 13 във ферментора е 15-16.
Надявам се да съм помогнал на други да са по-внимателни.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 540
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Две глупави грешки

Мнениеот Martin » 15 Ное 2016, 14:54

Един номер да ти обадя за Окорона и Биерсола. Вземи 1-2 кристалчета жълта боя за храна и боядисай Биерсола леко жълт. Да не стават грешки.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1061
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Две глупави грешки

Мнениеот Dejmos » 15 Ное 2016, 15:09

Може ли да споделите опита си с Биерсол?
Сварих три еднакви бири, като разликата беше само добавката - без, сложена заедно с ирландския мъх и сложена в края на ферментацията.
Имаше ефект само при третия вариант. Много бистра бира, като промишлен лагер... но с лека и нестабилна утайка, която се вдига лесно.
На кой етап го ползвате и какви са наблюденията ви върху резултата?
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Две глупави грешки

Мнениеот victoryvt » 15 Ное 2016, 15:55

И защо си мислиш че 15мл. Окорон ще унищожат 50л. пивна мъст ?
Това е пероцетна и оцетна киселина, които само ще го подкиселят малко, даже няма да мине 1-2 десети от пеха-то.
Отделно дето самото врене за минути ще изпари пероцетната част.
50 литра тъй лесно няма да ги развалиш с окорон :)

Ивайло, тоя бистрител замества ирландския мъх по време на варката, после знаеш как е.
При готова за бутилиране бира дайства както всички други бистрители от типа на силикагелите и желатина - в течение на отлежаването във втори ферментатор или кег - прави слой с "подвижна мътност" на дъното на кега, а над него е бистрата бира.
С който и да е бистрител ще трябва да се лишим от няколко литра на кег мътна бира, за да пием следващите 18 или 28 литра бистри.
Единствено с бентонит може да се намали фирата, но с него заминават и доста полезни частици и малко се оголва тялото, важи и за виното.
Аз лично моето вино не го бистря с нищо освен със студ, но за бирата съм тествал различни способи и май пак студа си остава най-оптимален, но не и най-продуктивен.
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2086
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Две глупави грешки

Мнениеот Martin » 15 Ное 2016, 16:34

И аз съм ползвал различни бистрители в края на ферментацията и смея да кажа че само желатина признавам. Биерсола е пълна нула там. Последният път сложих Биерсол, и след 2 дена бирата още беше боза. Сложих желатин, и след 10 часа имах бистра бира.

Студа е добре ама изисква време, а циганин петмез не държи. Бирата трябва да се пие.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1061
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Две глупави грешки

Мнениеот dr_slavov » 15 Ное 2016, 16:44

Martin написа:Един номер да ти обадя за Окорона и Биерсола. Вземи 1-2 кристалчета жълта боя за храна и боядисай Биерсола леко жълт. Да не стават грешки.
Добра идея. Само после да няма, ....е кое боядисах сега. :lol:
Dejmos написа:Може ли да споделите опита си с Биерсол? На кой етап го ползвате и какви са наблюденията ви върху резултата?
Това ми е втората варка. Досега винаги съм използвал ирландски мъх. Към момента сякаш не намирам разлика между двете, като сравнявам мъста веднага след охлаждането. Защото от там нататък има и други фактори. Първата бира бира при която го ползвах е беше лагер. Снимката е от снощи.
DSC_1378.JPG
Но тази бира е в хладилна витрина вече втора седмица и според мен тук основното за бистротата е студа.
victoryvt написа:И защо си мислиш че 15мл. Окорон ще унищожат 50л. пивна мъст ?
Това е пероцетна и оцетна киселина, които само ще го подкиселят малко, даже няма да мине 1-2 десети от пеха-то.
Отделно дето самото врене за минути ще изпари пероцетната част.
Не ме притеснява подкиселяването, а отвратителната миризма на пероцетната киселина. Дори и в минимални количества. Не знам до колко варенето ще я изпари. А и честно казано не искам да експериментирам. :D

п.п. Всъщност може да се окаже проблем. Потърсих и чичко Гугъл ми каза, че кипи при 118градуса. Което означава, че няма да се изпари при варенето.
Аватар
dr_slavov
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 540
Регистриран на: 11 Май 2015, 17:31
Местоположение: Шумен

Re: Две глупави грешки

Мнениеот Martin » 15 Ное 2016, 17:54

dr_slavov написа:Само после да няма, ....е кое боядисах сега.


Това което влиза в бирата, боядисано с цвят на бира ! :)
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1061
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Две глупави грешки

Мнениеот asenr » 15 Ное 2016, 21:48

Най-добре си лепнете по едно хартиено тиксо на шишенцата и напишете какво има вътре. Така ще е ясно и за други, които имат достъп или случайно ще попаднат на тях.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 190
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Две глупави грешки

Мнениеот 5th-hokage » 15 Ное 2016, 21:55

или се върнете на ирланския мъх :) е там не може да го сбъркате :)
Аватар
5th-hokage
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 357
Регистриран на: 18 Ное 2014, 11:35
Местоположение: София

Re: Две глупави грешки

Мнениеот ALL_ON » 15 Ное 2016, 23:51

Пичове, не се занимавайте с глупости, ако искате истински бистра бира отлежаване му е майката на студено! Постигал съм лагерна бистрота на вайцен с няколко месечно отлежаване в хладилника! Направо беше станал кристал вайцен :lol:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта