Страница 2 от 3

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2016, 17:49
от dr_slavov
Ето какво намерих още за Guinness Draught clone:

"За да постигенете следата на гинес (предполагам се има предвид вкуса), след засяването, отделете около 500мл мъст в чиста бутилка. До засейте с малко количество Brettanomyces и Lactobacillus. Покрийте бутилка с алуминиево фолио и оставете да ферментира. Когато ферментацията приключи, излеите го в тенджера и го загрейте до 71°C в продължение на 15 минути. Охладете и изсипете обратно в бутилката. Бутилката се затваря и се съхранява в хладилник. Добавя се към бирата при бутилирането или кегирането."

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

МнениеПубликувано на: 16 Ное 2016, 18:29
от vsd
Да, виждал съм го това в нета, но така и не го разбрах. Някои дори сипват в чаша един кен гинес и го оставят няколко дни да вкисне леко. Така се постигал характерния, леко кисле вкус на гинеса. Честно казано, аз никога не съм усещал абсолютно никаква кисела жилка в гинеса. А вие?

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 11:07
от Dejmos
Снощи пих Гинес (в бутилка, не кегиран, нямаше я характерната пяна). И никакъв кисел привкус не усетих.

Едно нещо ме притеснява в този съвет, публикуван от dr_slavov.
Пише 500мл. За колко бира? По-коректно е да се посочи като процент от варката.

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 16:54
от dr_slavov
Това е превод от списанието "Brwe your own" и не беше описано количеството. Но предвид на това, че е американско предполагам, става въпрос за 5 галона(19литра). Там почти всичко се приравнява към това количество.

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

МнениеПубликувано на: 17 Ное 2016, 18:15
от Martin
Rule of thumb, или правилото че не можеш да биеш жена си с пръчка по-дебела от палеца ти, всичко дето не му пише количеството е 5 галона / 19л варка.

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

МнениеПубликувано на: 04 Яну 2017, 20:51
от petiomalchev
Заинтересувах се от този Гинес, пък взех и си купих от Била едно кенче на промоция 2.98лв.
Разклатих кена, аха да отворя че като запръска омазах компа и клавиатурата :D
Разпорих я след като я изпих ми то вътре наистина имало тоюче.
Да си призная тъмната бира която направих по рецепта на Виктир е по добра по плътност и аромарт от тази в кена ня бай ви Гинь ;)
DSC_4258.JPG

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

МнениеПубликувано на: 05 Яну 2017, 00:35
от Yaskata
Хехехе - ами то не е нужно да глатиш кена. Това ми напомня на случая, когато брат ми за първи път си купи вайс и беше чул че трябва да го разклати :D беше забавно на около метър от него.
Тук по-интересни са въпросите:

- как беше пяната? Вчера си отворих гинес от бутилка, без топче и пяната си беше най-обикновенна, даже балончетата леко едрееха.

- топчето беше ли спукано. Май ще взема да скокна до билата.

дай линк плс за рецептата на Виктор, да не я търся :)

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

МнениеПубликувано на: 05 Яну 2017, 01:43
от petiomalchev
Тъй, тъй направих :D
Смеех се на дядо ми като търсеше ножа да извади топчето на ролче за подмишниците, някой му го беше подарил.
Ами не знам къде четох че се клатела и после отваряла, топчето беше пукнато.
Пяната беше като на купешка бира , нещо не се получи чудото както го описваха.
Подмених и снимката по горе там се вижда пяната.
Ето връзка към съвета тук
Аз я забърках така:
2,8кг. Pale Ale Malt /Гърция/
200гр. Печен ечемик
200гр. Karamunich tipe2
300гр. Karafa
Хмел:
15гр. Nugget БГ - 10мин.
25гр. Golding - 50мин.
Дрожди: Notiiingham
Вода : от бойлера около 68-70С - 20л.
Озахаряване 1ч. на 65С
Варене 1ч.
Крайна плътност 13% по виномера.
Бутилирах 11,5л.
За мен обаче е малко по горчивичка IBU 44
Ама пак по ми харесва от Гинеса :D
Ето и линк как трябва да се налива Гинеса от кенче тук
Пробвах второ кенче Гинес по показания в линка начин на наливане, е получи се по пухкава пяна.
DSC_4259.JPG

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

МнениеПубликувано на: 18 Яну 2018, 16:35
от lhristov
darilinko написа:Ечемичените ядки трябва ли да се смелят допълнително, или направо ги добавяме както са си в пакета.


Ако правилно си превеждам това:
"Step by Step
Heat 2.66 gallons (10 L) of water to 161 °F (72 °C) and stir in crushed grains and flaked barley. Mash at 150 °F (66 °C) for 60 minutes..."

То, въпросните ядки не се мелят.

Между другото да ви попитам: Къде сте виждали да продават такива ечемични ядки? Да не търся на сляпо!

"Guinness has a sharper roast character and more hop bitterness than Murphy’s. The key to making a great clone is using roasted unmalted barley (or black barley) with a color rating around 500 °L."

И това явно е важно - печеният ечемик не се мели!!! Аз така го разбирам.

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

МнениеПубликувано на: 18 Яну 2018, 17:11
от Dave Lombardo
lhristov написа:"Guinness has a sharper roast character and more hop bitterness than Murphy’s. The key to making a great clone is using roasted unmalted barley (or black barley) with a color rating around 500 °L."

И това явно е важно - печеният ечемик не се мели!!! Аз така го разбирам.

roasted unmalted barley би трябвало да се превежда по-скоро като "печен немалцуван ечемик". Нали смилането е с цел по-голяма повърхност на зърното да има контакт с водата и да се извлече максимума потенциал