Някой правил ли е клонинг на Гинес?

Модератор: Martin

Някой правил ли е клонинг на Гинес?

Мнениеот Yaskata » 11 Ное 2016, 19:03

Привет
Харесвам Гинес-а и ми се ще да се пробвам :)
Особено ми харесва характерната му пяна! Как се постига това?
Гледам рецептите в нета, но някак не мога да се оправя (то и английския ми е доста слаб).
Някой има ли опит по въпроса?
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 305
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

Мнениеот Dejmos » 11 Ное 2016, 19:25

Мога само за пяната да ти кажа нещо.
В кеновете Гинес има по едно топче, пластмаса с грапава повърхност. Неравностите по него предизвикват образуването на огромен брой малки мехурчета и пяната става кремообразна.
Един барман веднъж ми каза, че преди време на разливните инсталации на Гинес е имало някакво утразвуково приспособление, което действало по същия начин. Сега било заменено с нещо друго, но не ми каза какво.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 717
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

Мнениеот Martin » 12 Ное 2016, 20:49

Топчето е пълно с азот. Има по него на едно място по слаба пластмаса. При отварянето разликата в налягането пука топчето и азота разпенва бирата. В домашни условия става със спринцовка. Вземаш 20мл спринцовка, пълниш 10 със въздух и 10 с бира от чашата. После пръскаш вътре в чашата. Но ти трябва добър стаут за тази цел. Не много газиран и не много студен. Мога да помогна с някои рецепти.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1055
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

Мнениеот darilinko » 12 Ное 2016, 22:57

бих се възползвал от рецепта за добър стаут доближаващ се до Гинес
darilinko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 22
Регистриран на: 08 Юли 2016, 16:24
Местоположение: Варна

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

Мнениеот Yaskata » 13 Ное 2016, 20:37

Да, давай смело рецептите :)
А дали може да се ползва оригинално топче втора ръка?
Азот няма да има, на грапавината може да помогне поне частично де
Аватар
Yaskata
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 305
Регистриран на: 01 Ное 2014, 18:37
Местоположение: София

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

Мнениеот vsd » 16 Ное 2016, 04:56

Формата и грапавините на топчето няма да ви помогнат, те нямат никакво значение. Трябва ви така наречения на англ. бирен газ и 'специален' кран за разливната инсталация. Бирения газ е смес от 25% CO2 и 75% азот. Идеята е малкото количество CO2 да даде лека газировка, а високото налягане на азота да прекара бирата през наливен кран с диск с много малки дупки и така да се отделят много фини мехурчета и да се получи тази кремообразна пяна. Много ме съмнява да стане със спринцовка. При нормално газирана бира, просто става много пяна, но тя е с различна текстура от на гинеса. Някъде имах рецепта зя клонинг на гинес, утре ще я потърся и ще я пусна.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

Мнениеот vsd » 16 Ное 2016, 10:08

Рецепта за 20 литра клонинг на наливен Гинес, взета от тук:
https://byo.com/recipes-tag/item/3024-g ... ught-clone

2,3 кг. светъл малц
1,1 кг. ечемик - Flaked barley. Това трябва да е ечемик, който е топлинно обработен предварително, както са овесените зърнени закуски, на етикетите обикновено пише "Ечемичени ядки"
0,45 кг. печен ечемик
Хмел за горчивина, в BYO използват Иист Кент Голдинг 68 гр, 5% за 60 мин.
Някакви дрожди, които имат неутрален профил, например Нотингам.
Майшувайте за 60 мин. при 66 градуса.

Правил съм по тази рецепта и стана доста хубава бира, но не знам какво обърках и при мен стана с доста повече вкус и аромат на кафе отколкото гинеса. Пяната обаче, без азот не знам как може да се направи.

С две думи, топчето в кенчетата на гинес работи така - като напълнят бирата в кенчето, слагат и топче с много малък отвор пълно с течен азот. След затваряне на кен-а, азота излиза от топчето и тъй като не се разтваря в бирата, отива между течността и капачката. Налягането се повишава и това кара малко от бирата да влезе през отвора в топчето. При отваряне, налягането пада и бирата която е била в топчето излиза, CO2 се освобождава и се получават тези много малки мехурчета.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

Мнениеот darilinko » 16 Ное 2016, 10:56

Ечемичените ядки трябва ли да се смелят допълнително, или направо ги добавяме както са си в пакета.
darilinko
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 22
Регистриран на: 08 Юли 2016, 16:24
Местоположение: Варна

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

Мнениеот Dejmos » 16 Ное 2016, 11:07

Трудна за повтаряне в домашни условия технология.
Може би, ако се намери някаква ампула или затворен цилиндър от пластмаса за хранителни цели, който да влиза през гърлото на бутилката...
Да му се пробият две съвсем малки дупки в горната и долната част и да се сложи в бутилката преди напълването с бира. С два отвора гарантирано ще се напълни с бира. И след отварянето ще я впръска обратно в бутилката. Едва ли има значение дали бирата излиза от топчето/ампулата през един или два отвора.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 717
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Някой правил ли е клонинг на Гинес?

Мнениеот vsd » 16 Ное 2016, 17:23

Съмнява ме и това да стане, защото при азота имаме налягане около 2 бара. Ние ако газаираме с 2 бара при ниска температура, бирата ще е яко прегазирана, а при бирения газ, само 25-те процента CO2 участват в газирането, азота не се разтваря. Така хем имаме голямо налягане което да изхвърли бирата от топчето, хем нямаме прегазиране.

За мен единствения вариант е наливна система с бутлика с 25/75 CO2/Азот, регулатор за азот и наливен кран за азот
До колкото знамм обикновения наливен кран може да се преработи и да му се сложи надупчен диск, но не знам колко ще работи това.
vsd
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 229
Регистриран на: 03 Яну 2013, 11:30

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта