Бурна ферментация

Модератор: Martin

Бурна ферментация

Мнениеот Mihail » 08 Ное 2016, 10:50

Дрожди "Нотингам" - 11 грама. Екстракт - 22*P. Околна температура 17,5 градуса. Аерация - както обикновено. Заквасен обем - почти 20 литра. Обем ферментатор 32 литра.
Резултата след около 36 часа - бирата вече не и се седи на затворено :D

Снимката е на ферментатора след като прелях бирата в друг съд. До сега не ми се беше случвало да имам толкова голям пръстен в кофата.
IMG_20161107_191603.jpg


Спомням си още на фаза рехидратация, че дрождите шупнаха доста и то доста бързо. :)
Случвало ли ви се е?
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Re: Бурна ферментация

Мнениеот asenr » 09 Ное 2016, 09:58

На мен ми се случи точно с последната бира - ръжен IPA с OG 1.080. Сложих го върху стара утайка от портър и допълнително направих стартер с 22 г Нотингам. Околната температура беше около 15°С. В 70 литров ферментатор сложих около 50 литра мъст и 5 мин след посяване на дрождите пяната преля. Взех втори ферментатор и пресипах половината. В първия със старата утайка се вдигна пяна до горе (25 литра мъст в 70 литров ферментатор!), а във втория - около 30 см. На втория ден бурната ферментация беше утихнала и събрах всичко във втория ферментатор.
В съотношението цена-качество бирата на аванта е без конкуренция :obscene-drinkingcheers:
Аватар
asenr
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 191
Регистриран на: 19 Ное 2015, 21:42
Местоположение: с. Ковачево, общ. Сандански

Re: Бурна ферментация

Мнениеот Martin » 09 Ное 2016, 11:58

Миналата седмица това се случи с Барли уайна който варих. 12л на 1.090 беше заквасено с 800мл утайка на УС-05. В 30л ферментатор не изкипя но се вдигна доста. Околна температура 19гр. и приключи на 1.018 за по малко от 48 часа... Направо се учудих.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Бурна ферментация

Мнениеот ALL_ON » 09 Ное 2016, 12:33

Странна работа, ние заквасихме Барли Уайн с около 2-3 литра стартер от утайка на US-05 страшно активни и в 30 литров ферментатор побрахме 25-26 литра и нямаше никакви ядове. Пяната да е 3-4 пръста максимум. Само веднъж ми е връщало малко през водния клапан, но тогава бях напълнил ферментатора почти до горе. Да, много често ми се случва да изхърля водата от водния клапан по няколко пъти на ден, но това, което докладвате ми е странно, защото има голям обем празно пространство, а така да изкочат :think:
ALL_ON
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 541
Регистриран на: 14 Авг 2014, 18:59
Местоположение: София

Re: Бурна ферментация

Мнениеот Mihail » 09 Ное 2016, 14:19

Martin написа:Миналата седмица това се случи с Барли уайна който варих. 12л на 1.090 беше заквасено с 800мл утайка на УС-05. В 30л ферментатор не изкипя но се вдигна доста. Околна температура 19гр. и приключи на 1.018 за по малко от 48 часа... Направо се учудих.


И моята ферментация приключи страшно бързо... странно :)
Mihail
Много приказва, малко вари
Много приказва, малко вари
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Мар 2014, 16:15

Re: Бурна ферментация

Мнениеот victoryvt » 10 Ное 2016, 10:36

С 800мл. суспензия аз си заквасвам бидона със 100л. пивна мъст :)
За 12л. да не почне да се усеща маята във вкуса ?
Аватар
victoryvt
Администратор
Администратор
 
Мнения: 2089
Регистриран на: 27 Сеп 2012, 16:16
Местоположение: В.Търново

Re: Бурна ферментация

Мнениеот Martin » 11 Ное 2016, 11:17

Калкулатора ми даде 375мл. Аз сложих 800, не знам защо. Няма да се усеща. Като отлежи и се избистри ще е добре. В момента се усеща малц, пушек и дърво със горчив завършек.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1062
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Бурна ферментация

Мнениеот Dejmos » 11 Ное 2016, 19:28

Моя барли го ферментирах в 11л туба от минерална вода. 8-9 литра. Ферментацията беше бурна и образува толкова много пяна, че изкара през тръбата на водния клапан и на дъното на бутилката с вода имаше 1-1,5 см дрождева утайка.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 719
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Бурна ферментация

Мнениеот balabanoff » 01 Дек 2017, 23:56

Здравейте колеги,
имам въпрос.
До колко бара може да се вдигне налягането на ферментатора, без събрания СО2 да за почне за влияе на ферментацията?Въпроса ми е свързан с това, че искам да използвам капак тип камбана. Има жлеб пълен с вода в който е потопен капака и обезвъздушава. Не се слага въздушен затвор. От тежестта на капака ще зависи, колко ще е налягането във ферментатора. Та се чудя, колко да тежи капака?
Best Frends Forever
Аватар
balabanoff
Колкото вари, толкова и споделя
Колкото вари, толкова и споделя
 
Мнения: 38
Регистриран на: 24 Ное 2017, 02:17
Местоположение: Стара Загора

Re: Бурна ферментация

Мнениеот bojo » 20 Апр 2018, 18:31

Е те такова чудо не ми се беше случвало.
Image001.jpg

Стаут с плато 14, 22гр нотингам (по-малко са, че разлях мини стартера), околна 15, в бидона 18, на 48-я час.
bojo
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 202
Регистриран на: 18 Юни 2014, 17:40

Следваща

Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта

cron