Страница 1 от 1

Газиране с ориз

МнениеПубликувано на: 26 Авг 2016, 10:20
от Dejmos
Някой може ли да ми каже как и защо се получава газиране на виното с ориз. Нямам предвид "сложи 3 зърна на литър и затвори в по-здрава бутилка".

Интересува ме самия механизъм на газирането - какво в ориза го предизвиква и как точно. Никъде не намерих такава информация.
Газирането, което ние правим, е със захари, най-често произведени от скорбяла. Такава има в ориза, но какво ще го озахари в бутилката с вино? А и 3 зърна на литър са далеч под нужните 5 гр захар...

Re: Газиране с ориз

МнениеПубликувано на: 26 Авг 2016, 12:22
от Martin
Доколкото знам, а може и да греша, ЯМКФ бактериите във виното вършат същата работа със скорбялата в ориза, каквато и ензимите при майшуването - режат сложните захари на по-прости за да могат дрождите да ги хапват. От там идват захарите за газировката. Но не съм сигурен.

Защото при някои оризови питиета (саке и др.) озахаряването на ориза протича по време на ферментация от бактерии, а не от ензими. От там изхождам че може би процеса е същият.

Re: Газиране с ориз

МнениеПубликувано на: 26 Авг 2016, 22:29
от Dejmos
Само че 5 зърна ориз тежат 0,07 грама. Дори оризът да е 100% нишесте и всичкото нишесте да се превърне във ферментируеми захари... не излизат сметките.

Re: Газиране с ориз

МнениеПубликувано на: 29 Авг 2016, 09:46
от Martin
Не знам...

Може би и бактериите когато режат нишестето съшо да пръцкат СО2. То в крайна сметка е важно колко СО2 ще се произведе, а не колко захари има.