Газиране с ориз

Модератор: Martin

Газиране с ориз

Мнениеот Dejmos » 26 Авг 2016, 10:20

Някой може ли да ми каже как и защо се получава газиране на виното с ориз. Нямам предвид "сложи 3 зърна на литър и затвори в по-здрава бутилка".

Интересува ме самия механизъм на газирането - какво в ориза го предизвиква и как точно. Никъде не намерих такава информация.
Газирането, което ние правим, е със захари, най-често произведени от скорбяла. Такава има в ориза, но какво ще го озахари в бутилката с вино? А и 3 зърна на литър са далеч под нужните 5 гр захар...
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 717
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Газиране с ориз

Мнениеот Martin » 26 Авг 2016, 12:22

Доколкото знам, а може и да греша, ЯМКФ бактериите във виното вършат същата работа със скорбялата в ориза, каквато и ензимите при майшуването - режат сложните захари на по-прости за да могат дрождите да ги хапват. От там идват захарите за газировката. Но не съм сигурен.

Защото при някои оризови питиета (саке и др.) озахаряването на ориза протича по време на ферментация от бактерии, а не от ензими. От там изхождам че може би процеса е същият.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1049
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Газиране с ориз

Мнениеот Dejmos » 26 Авг 2016, 22:29

Само че 5 зърна ориз тежат 0,07 грама. Дори оризът да е 100% нишесте и всичкото нишесте да се превърне във ферментируеми захари... не излизат сметките.
Бири - 28, плюс 5 пъти Apple Cider с купен ябълков сок
Малц/зърно - 120 кг.
Последна бира - "Двамата болни", светъл ейл
Последна друга напитка - медовина, брага, каберн-ейл
Dejmos
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 717
Регистриран на: 26 Юли 2015, 11:13

Re: Газиране с ориз

Мнениеот Martin » 29 Авг 2016, 09:46

Не знам...

Може би и бактериите когато режат нишестето съшо да пръцкат СО2. То в крайна сметка е важно колко СО2 ще се произведе, а не колко захари има.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1049
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта