Страница 1 от 1

Декокция – танини, белтъци?

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2016, 22:26
от mayosha
При промиване на майша гоним едни 78°C на теория. Ако е по-ниска температурата, промиването е неефективно, защото колкото по-висока е температурата, толкова по-разтворими са захарите. Ако промиваме при по-висока температура, се отделят танини и се пресичат белтъци, което затруднява промиването.

Въпроса ми е – какво се случва при декокция (кипване на гъстата част от майша) – не се ли отделят танини и не се ли пресичат белтъци, които да затруднят промиването?

Простете, ако темата е разнищена из форума, но не успях да намеря отговор на въпроса.

Re: Декокция – танини, белтъци?

МнениеПубликувано на: 13 Апр 2016, 11:54
от Martin
Танините излизат (разтварят) не само при температура но и при високо Ph. При декоцията все още Ph-то е в диапазона на 5.2-5.5 и няма такава опасност. Когато се отцедят триците и почне промиването, Ph-то се покачва над 6, при което се покачва това разтваряне на танини.
А прецеждането наистина идва една идея по-тегаво.

Re: Декокция – танини, белтъци?

МнениеПубликувано на: 16 Апр 2016, 23:43
от mirix
Промивал съм и на 55-60 гр. Стана някакъв сакатлък и водата ми за промиване беше се сгряла на рекордните 23 гр. тогава изстисках максимума от газовия котел около 60 гр. Промиването наистина е по тегаво от колкото със 78 гр. , но не се отрази значително на качеството и количеството на бирата.