Декокция – танини, белтъци?

Модератор: Martin

Декокция – танини, белтъци?

Мнениеот mayosha » 12 Апр 2016, 22:26

При промиване на майша гоним едни 78°C на теория. Ако е по-ниска температурата, промиването е неефективно, защото колкото по-висока е температурата, толкова по-разтворими са захарите. Ако промиваме при по-висока температура, се отделят танини и се пресичат белтъци, което затруднява промиването.

Въпроса ми е – какво се случва при декокция (кипване на гъстата част от майша) – не се ли отделят танини и не се ли пресичат белтъци, които да затруднят промиването?

Простете, ако темата е разнищена из форума, но не успях да намеря отговор на въпроса.
Аватар
mayosha
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 154
Регистриран на: 30 Юни 2014, 09:19
Местоположение: Sofia

Re: Декокция – танини, белтъци?

Мнениеот Martin » 13 Апр 2016, 11:54

Танините излизат (разтварят) не само при температура но и при високо Ph. При декоцията все още Ph-то е в диапазона на 5.2-5.5 и няма такава опасност. Когато се отцедят триците и почне промиването, Ph-то се покачва над 6, при което се покачва това разтваряне на танини.
А прецеждането наистина идва една идея по-тегаво.
carpe cervisiam
Аватар
Martin
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 1049
Регистриран на: 29 Юли 2014, 16:16
Местоположение: Сливен

Re: Декокция – танини, белтъци?

Мнениеот mirix » 16 Апр 2016, 23:43

Промивал съм и на 55-60 гр. Стана някакъв сакатлък и водата ми за промиване беше се сгряла на рекордните 23 гр. тогава изстисках максимума от газовия котел около 60 гр. Промиването наистина е по тегаво от колкото със 78 гр. , но не се отрази значително на качеството и количеството на бирата.
Tуй е бира, тя не е гадна!
Тати има една болест, която го кара да пие бира.
Аватар
mirix
Майстор на лакардията и пивоваренето
Майстор на лакардията и пивоваренето
 
Мнения: 913
Регистриран на: 12 Окт 2012, 10:10
Местоположение: Горна Оряховица


Назад към Разни дискусии и приказки на вятъра

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта